Hrvatska će skrbiti o 10.000 stradalnika, obitelji poginulih…

Republika Hrvatska mogla bi proširiti dio prava braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) na temelju međudržavnog ugovora koji tek treba ići u usuglašavanje s BiH, odnosno federalnim ministrom, a dio prava bit će reguliran novim zakonom koji je također u pripremi.


Prava branitelja

Prema nacrtu dokumenta ugovora, koji treba zamijeniti stari što je bio donesen 2006. godine, osobe koje se definiraju u ovome zakonu bivši su pripadnici borbenih postrojbi HVO-a, oni koji su stradali i dobili status ratnog vojnog invalida, ali i maloljetni branitelji, na temelju ranjavanja ili zatočeništva. Među stradalnike spadaju i članovi obitelji poginulih branitelja. To su one obitelji čiji su srodnici poginuli kao branitelji u Domovinskom ratu u redovima HVO-a , zatim svi zarobljeni ili u neprijateljskom logoru, kao i oni koji su preminuli od posljedica ranjavanja do 23. prosinca 1996. godine od povezanih bolesti, kao i pripadnik HVO-a koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti izazvane sudjelovanjem u obrani suvereniteta. Kao razdoblje stradavanja navodi se vrijeme od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1996. godine koje se “priznaje kao osnova za davanje u novcu”. 
Republika Hrvatska se, prema tom ugovoru, obvezuje od dana priznavanja prava isplaćivati novčana prava i izvršavati druge obveze predviđene ugovorom, što je vrlo značajno s obzirom na to da je istekao ugovor koji su 2005. godine potpisali tadašnji zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bariša Čolak i potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor. 
Po novom ugovoru, predviđeno je da braniteljima koji su stradali ili pak obiteljima poginulih bude priznato pravo na jednokratnu pomoć, i to u upravnom postupku koji će voditi nadležna tijela, piše Večernji list.

7 komentara

 1. Hvala Hrvatskon . Za 10000 a Dragan ce rjesit ostale sa reviziom . Hvala Dragane bitices nagraden

  Like(0)Dislike(1)
 2. A, što li si pismen!

  Like(0)Dislike(0)
 3. Tadija,tebi ga je netko “zadija”!! Nismo ovdje zbog gramatike,nego zbog tog da se razumjemo…….

  Like(0)Dislike(0)
 4. Tadija ja ti ga zadija . Ti si mlad pa nerazumis sta nas muci
  Nisi ti prosa sto sam ja i boljeti da nisi
  Jer te nemuci sto i nas da ti objasnjavam ti i onako neces razumit

  Like(0)Dislike(0)
 5. Tadija kenji ga zadija.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Takodjer tadija magarici ga zadija skroz i to na 8 mart.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Hercegovac-alijas Jozo.Po tvome radu i tvojim zaslugama i tvojoj brizi mogli bi biti po grobljima svi i brigi HDZa naravno.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.