Hrvatska ove godine traži 30.000 sezonaca, veliki interes u BiH

Potražnja za sezonskim radnicima na Hrvatskom primorju ove godine znatno je povećana, što pokazuju i brojne ponude objavljene na hrvatskim internet-oglasnicima i portalima za zapošljavanje.

Procjene govore da će u oblasti ugostiteljstva, turizma i građevinarstva u susjednoj državi biti angažirano oko 30.000 sezonaca, a vrata su otvorena i radnicima iz BiH.

Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kaže da je posebno bh. državljanima s hrvatskim ispravama omogućeno lakše i bolje kretanje na tržištu rada u ovoj susjednoj zemlji, piše Avaz.

– Ulaskom Hrvatske u EU strožije su kontrole, ali i dalje veliki broj naših državljana radi sezonski bez odjavljivanja u BiH – kaže Pupić.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) potvrdili su za “Avaz” da su do sada najtraženiji radnici u turizmu, i to uglavnom konobari, kuhari, sobari, prodavači, čistači, kuhinjski radnici, pomoćni konobari i recepcioneri. Također, traženi su i spasioci na plažama i bazenima.

– Najviše sezonskih radnika zaposleno je u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Stranac u RH može raditi na temelju izdane dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, osim ako Zakonom o strancima nije drugačije propisano – naveli su iz HZZ-a.

Plaće sezonskih radnika u Hrvatskoj, ovisno o radnom mjestu, u prosjeku se kreću od 3.000 kuna (780 KM) do 12.000 kuna (3.112 KM). Konobarima u kafićima privatnici u Hrvatskoj nude mjesečno do 4.000 kuna (1.037 KM), dok se onima u restoranima kreću i do 7.000 kuna (1.815 KM). Najbolje su plaćeni kuhari, koji ne zarađuju manje od 7.000 kuna mjesečno.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.