Hrvatska pokreće kanal: Hrvati u BiH na prvom mjestu

Predstojnik Središnjeg ureda Zvonko Milas rekao je u hrvatskom Saboru da je hrvatski narod u BiH “strateška prioritetna Vladina zadaća”, te da je odlazak među ljude ponekad značajniji nego konkretna materijalna pomoć.

”Premijer Andrej Plenković je u prvoj godini mandata sedam puta posjetio BiH”, istaknuo je Milas.

No, Milasa je dočekala oporba, pa je tako Nikola Grmoja (Most) rekao ”da se premijer može pohvaliti samo fotografijama”, a Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pozvao je političare da se “ne našetavaju”, a Ured da dijelom preseli u BiH, da radi na terenu kako ne bi postao “ured za utjehu”.

Ustaše

Hina piše kako su Oporbeni Most, kao i pojedni nezavisni zastupnici prozvali u petak Vladu zbog odnosa prema hrvatskom iseljeništvu i Hrvatima u BiH, tvrdeći da nema jasnu strategiju ni cilj za iseljeništvo, a lijevi dio sabornice ‘na noge’ je dignula prozivka Ivice Mišića (Promijenimo Hrvatsku) da su prešutjeli izvješće i da ustvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, jer su oni za njih “još uvijek ustaše”.

”Povezanost iseljenika s matičnom državom obostrano je korisna, no ne postoji jasna strategija, vizija ni cilj Vlade za Hrvate izvan Domovine, rekao je Božo Petrov (Most), raspravljajući u Saboru o Godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima s Hrvatima izvan domovine, koje je podnio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Kad je riječ o statusu Hrvata u BiH, najvećim izazovom označava poštivanje odluke Ustavnog suda o neustavnosti izbora članova Doma naroda Parlamenta Federacije BiH-a i promjenu izbornog zakona.

“Izborni zakon treba promijeniti što je moguće hitnije, dajemo potpunu podršku federalističkom uređenju BiH-a”, poručio je Petrov.

Peti kanal

Hina piše kako HDZ-ov Božo Ljubić ”hvali Vladinu politiku”, odnosno “novu paradigmu” prema hrvatskom pitanju u BiH, te upozorava na nezadovoljavajući položaj hrvatske manjine u drugim državama.

Dinamičnu raspravu dodatno je ‘zagrijao’ Mišić (PH) opaskom da lijeva strana sabornice nije dala ni jednu repliku o izvješću i da “oni u stvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, za njih su još uvijek ustaše”. Ustvrdio je i da postoji bitna razlika između bosanskih Hrvata i hrvatskih Srba – prvi su se borili za BiH, drugi se pobunili protiv hrvatske države.

Milas je najavio skoro otvaranje HRT-ovih dopisništava u Mostaru i Sarajevu, ukinutih u mandatu ravnatelja Gorana Radmana, te od 1. siječnja otvaranje tzv. Petog kanala za hrvatsko iseljeništvo gdje će moći gledati sve ‘proizvode’ HRT-a.

10 komentara

 1. Za Herceg-Bosnu Spremni

  Like(5)Dislike(0)
 2. Oce li opet izbori!!!

  Like(2)Dislike(2)
 3. Evo svaki dan citam za dobrobit hrvata u bosni i hercegovini. Cudi mene to al zato ce posle vikenda nevrijeme.

  Like(0)Dislike(1)
 4. Oce li bit tog kanala i studija unas u Minkenu pa vise nas je vamokarce nego sto je ostalo u ercegbosni a i vi sto ste ostali koga čekate ima vamo mista kolko ocete.

  Like(3)Dislike(7)
 5. SAMO PLJAČKA,LAŽ I PREVARA!

  Hrvati BiH nemaju više šta izgubiti jer su zahvaljujući političarima tzv.velikim Hrvatinama,jugoslovenima,komunistima, udbašima, prevarantima, lopovima, kriminalcima i lažljivcima sve izgubili.

  Uzalud toliko žrtava i toliko prolivene krvi kad nas tzv.”naši” prodaše,izdaše i na kraju do gole kože oguliše, opljačkaše i na kraju u bjjeli svijet protjeraše.

  Uzalud izbori jer to je samo farsa, mazanje očiju nadodu kad nisu demokratski jer se namještaju i ukoliko je kojim slučajem potrebno glasova trguje se čak i sa muslimanima da bi se prikupio dovoljan broj glasova a ujedno se nema za koga ni glasati jer su dokazano postali svi isti i samo se bore za svoj vlastiti džep.

  Za Hrvatske nacionalne interese zasigurno-NITKO!

  Čast pojedincima poput gdina Glasnovića dokazanog istinskog Hrvata i Hrvatskog heroja al na žalost malo ih je takvih nepotkupljivih i zato nam je ponovno jugos.titina garda, udba, zajedno sa njihovim podobnicima, poslušnicima, kriminalcima, vucibatinama i koje kakvim prilivodinama na vlasti.

  I sve dok je tako Hrvatima u BiH nema sreće. Gotovo da će nestati kao da nikad nisu ni postojali dok će muslimani vladati cijelim prostorom BiH
  što gotovo klliko nam je i poznato već i čine.

  Gdje nas sve to vodi???
  E moj narode…

  Like(8)Dislike(2)
 6. E to će nas spasit sinko, još HRT!

  Like(0)Dislike(3)
 7. Kak bi nama pomogla Hr. Kada i iz nje Hrvati bijeze i ako imaju bar 10 Hr. Kanala??

  Dok je HDZ-a ide pozdrav ZA VANI SPREMNI!

  Like(3)Dislike(4)
 8. Voljena i postivana Hrvatska, nemojte nam slati pare jer te pare nestanu u dzepovima cim predju granicu. Ne treba nam tv kanal, i u tom projektu ce biti neka prevara od ovih nasih. Napravite nekoliko tvornica u BiH, i obavezno strogo kontrolirajte vodjenje i rad tih tvornica!
  Sa tim tvornicama, stvorile bi se tisuce radnih mjesta i omladina bi ostala zivjeti u BiH.
  Na taj nacin bi nam najvise pomogli.

  Like(5)Dislike(1)
 9. Imamo dovoljno tv kanala to nam ne triba,,Tvornice tribaju Hrvatskom narodu u BiH,da ostane ovde nesto Hrvata.No vidim da nerade tvornice ni u Hrvatskoj ,opet pucanj u prazno

  Like(2)Dislike(1)
 10. Ko to bude gledao zatupice ga dokraja

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.