Smjene u Elektroprivredi, Aluminiju i Eronetu

Vilim Primorac novi je generalni direktor HT Eroneta, odlučila je Vlada Federacije BiH smijenivši s pozicije čelnog čovjeka Eroneta Stipu Prlića, koji je prvoosumnjičeni u aferi pronevjere javnog novca u aferi Gibraltar, neslužbeno se doznaje sa sjednice Vlade.

Gubitak povjerenja

Kako je službeno priopćeno iz Vlade, nakon rasprave, donesena je odluku o davanju prethodnih suglasnosti za razrješenje Mladena Alpeze, Mehmeda Jahića i Mirsada Mujića dužnosti članova Nadzornog odbora Aluminja d.d. Mostar, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na period do tri mjeseca, na ove pozicije Dalibora Miloša, Rafe Rafaela Gagre i Ivice Raspudića.

Nakon što je razmotrila situaciju u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Vlada je donijela odluke kojima je dala prethodna suglasnosti za razrješenje Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Mate Križanca dužnosti članova Nadzorog odbora EP HZ HB, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na razdoblje do tri mjeseca, na ove pozicije Ive Vincetića, Karmele Miletić, Ivanke Galić, Midhata Arpadžića, Ivice Krivića i Ilije Đole.

Sve odluke o davanju prethodnih suglasnosti za razrješenje i privremeno imenovanje članova nadzornih odbora „Aluminija“ i EP HZ HB donesene su većinom glasova članova Federalne vlade, a suzdržani su bili ministri iz Demokratske fronte.

Konačne odluke, priopćeno je, donijet će skupštine ovih kompanija.

Harmonija i kršenje zakona

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice Federalne vlade u Sarajevu, da je najbolja današnja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.

”Vlada je imala 44 tačke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a nitko nije bio protiv”, rekao je premijer Novalić te izrazio zadovoljstvo što je sjednica protekla u harmoničnoj atmosferi.

Dopredsjednica Vlade Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su firme poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB poput zakona o spojenim sudovima i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.

Što se tiče navedenih firmi, kao i drugih, poput Hidrogradnje d.d. Sarajevo i Pretisa d.d. Vogošća, Vlada je po tvrdnjama Jelke Milićević i premijera Novalića, dala prethodnu suglasnost da skupštine tih privrednih društava smijene upravljačke strukture u njima.

Drugi dopredsjednik Vlade Aleksandar Remetić ustvrdio je na pres-konferenciji da je Vlada danas prekršila zakon o privrednim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Ministarstvo zaduženo za razrješenja

U slučaju „Pretisa“ d.d. Vogošća, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nastavi aktivnosti provođenja natječajne procedure za izbor članova Nadzornog odbora.

Povodom stanja u Hidrogradnji d. d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da joj, do sljedeće sjednice, dostavi Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za razrješenje članova Nadzornog odbora.

lada je danas zadužila Nadzorni odbor, generalnog direktora i Upravu JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da pokrenu proceduru i izvrše u skladu sa zakonom razrješenje i Uprave i Nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, te izvrše imenovanje vršitelja dužnosti na ta mjesta.

Nakon što je razmotrila stanje u JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pokrene proceduru za razrješenje članova Nadzornog odbora

Bljesak.info

8 komentara

 1. svaka čast čestitke gos Primorcu nek je ono đubre sjašilo više

  Like(2)Dislike(6)
 2. Primorac je tele obično nesposobno,Stipe sve čestitke na dosadašnjem radu u HT-u

  Like(6)Dislike(4)
 3. stipe je lopov koji je pokra eronet i svit je pokra dodatno

  Like(5)Dislike(4)
 4. Nažalost, svi su oni slični, samo će sada trpati plijen u druge vreće.
  Mi ćemo opet biti pokradeni… U čemu je razlika?
  Vidimo se za 4 godine.
  Opet ćemo pričati istu priču ako nas bude na ovim prostorima.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Samo Grudski HDZ ispusta u kadroviranju.Nikako da netko iz Gruda bude direktor u hrvatskim poduzecima?

  Like(2)Dislike(1)
 6. ma šta rade ovi iz hdz-1990 sve skidaju a svoje meću.

  Like(0)Dislike(0)
 7. kakvi otišli takvi će i doći bit će pošteni dok im se ne ukaže prilika .

  Like(0)Dislike(0)
 8. HDZ smjeni i Mladena Alpezu iz Aluminija… i stavi svoje poslušnike

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.