Hrvatskoj nedostaje 10.000 sezonaca, Slavonce i Bosance zamjenjuju Rumunji i Bugari

Premda je na hrvatskom Zavodu za zapošljavanje trenutačno 175.800 nezaposlenih, poslodavcima u turističkom sektoru to ništa ne znači. Od čitave te “vojske” ljudi bez posla i stalnih prihoda, hotelijeri i ugostitelji sebi ne mogu osigurati sezonsku radnu snagu. Znači li to da ih mizerno plaćaju i da im, općenito, nude loše uvjete, možemo samo nagađati, no činjenica je da su se poslodavci našli u problemu. Prema informacijama koje su izišle u javnost, duž obale trenutačno nedostaje više od 9.000 sezonaca, a neki tvrde da je ta brojka i veća.

Zanimljivo je da iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), preciznije njihovoga Udruženja ugostiteljstva i turizma ovakav podatak ne potvrđuju, ali ni ne demantiraju. O ovoj temi, premda bi to njihovim članovima bilo u interesu, uopće ne žele konkretno razgovarati jer drže da bi im to, sad kad je već krenula turistička sezona, samo naštetilo?!

Doznaje se, međutim, da je HUP, u suradnji s Obrtničkom komorom, u procesu izrade kvota za uvoz strane radne snage, sukladno potrebama u ugostiteljstvu i turizmu. Primjera radi, konobara se na ovaj način traži tisuću, sobarica 620, kuhara 500, servirki 180… Pretpostavka je kako će se, s obzirom na najave o novim investicijama u turizmu i hotelskim objektima koji će biti otvoreni sljedeće godine, te potrebe samo još povećavati.

Nekvalitetan kadar

Da je voda došla do grla kad je u pitanju manjak radne snage, potvrđuje i Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

“Prema mojim procjenama, trenutačno nedostaje 10.000 sezonaca, od čega tek 10 posto u Istri jer se tamošnji poslodavci na vrijeme pripreme, a 90 posto u ostatku države. Ne čudi me što HUP ne izlazi otvoreno s tim podacima jer je sezona počela, hotelijeri već imaju ugovore s agencijama i ne bi baš bilo zgodno da se sazna kako fali radne snage. Ove kvote za strance oni izrađuju svake godine, a mi ih uvijek iznova rušimo jer dajemo prednost domicilnom radniku koji bi i poslodavcu trebao biti najisplativija opcija. Naši hotelijeri i ugostitelji morali bi, međutim, shvatiti da plaće koje daju definitivno nisu motivirajuće”, kaže Andrić.

Sezonci u sektoru turizma; konobari, kuhari, prodavači, sobarice, čistačice, kuhinjski radnici, recepcionari…, mjesečno u prosjeku zarade 4.200 kuna. Tko bi, kaže sindikalist, radio za to ako još mora platiti i hranu i smještaj…

“Slavonci definitivno ne, oni su otišli u Njemačku ili Irsku gdje kao radnici uživaju sva prava, dobivaju trinaestu plaću i slično. U HUP-u su valjda svjesni kako ni Bosance više neće tako lako privući jer i oni znaju da će puno bolje proći ako odu na sezonski rad u, primjerice, Austriju… Ostaju nam tako Bugari i Rumunji, koji se nisu pokazali kao naročito kvalitetna radna snaga. Gosti koji dođu u Hrvatsku počeli su primjećivati nekvalitetan kadar koji ih poslužuje, a to je ogroman minus za naš turizam” drži Eduard Andrić.

Sezonac koji radi u Hrvatskoj u velikoj je neizvjesnosti, između ostaloga, i zato što radi na određeno vrijeme, a ugovori se ponekad produžuju mjesec za mjesecom.

Padanje s nogu

“Ako krivo pogleda poslodavca, leti, i to bez ikakve odštete… Imamo 50 novih hotela i 800 milijuna eura investicija, a broj stalno zaposlenih u turizmu stalno pada. Upozorio sam na ovaj problem i resornoga ministra Garija Cappellija i ponudio mu jedno rješenje koje je on prihvatio. Naime, predložio sam mu da u Pravilnik o kategorizaciji hotela uvrsti stavku prema kojoj bi u hotelu na neodređeno vrijeme moralo biti onoliko osoba koliko ima ležajeva. Na taj bismo način podigli kvalitetu hrvatskoga turizma”, govori čelnik Sindikata, kojega se pitalo i kako će se ove sezone riješiti problem nedostatka sezonaca, budući da on navodi kako se HUP-ove kvote za uvoz radne snage neće realizirati.

“Riješit će se kao i svake godine, i to tako da se teret posla svali na onu manjinu stalno zaposlenih koja će raditi i po 12 sati dnevno, bez slobodnih dana… Kad završi sezona, doslovce će padati s nogu, a niti jedan sat koji su odradili prekovremeno neće im biti plaćen”, tvrdi Andrić.

(Slobodna Dalmacija)

6 komentara

 1. Oni traže robove, a ne radnike. Svaki dan se radi, 10-15 sati. Mjesecno preko 300 radnih sati. Minimum 1000 e i smještaj. Ili sto ona Sperka kaze da nemoze naci kvalitetnu sobaricu za 4500 kuna u sezoni???

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ova brojka je cista laz kao sve na Balkanu

  Like(0)Dislike(1)
 3. Jadan je sef koji svake godine trazi nove radnike.Brod bez posade nemoze ploviti.To bi im trebalo biti jasno.Tko ima dobar posao i zadovoljan taj lako neide.Znaci plati cijeni i postuj imaces radnika.Reci mu bar hvala za onu placu kad mu urucis nisi mu to poklonio on je to krvavo zaradio.Jadan je onaj ko trazi radnike.Pravom poslodavcu radnici dodu sami.Poz…

  Like(2)Dislike(0)
 4. Ta uvazena gospoda nije sperka nego Grudanka.Nek dode umene sidit od 6sati do 23 ja cu joj dat tu placu.Nemora radit samo nek sijedi.Poz…Ledinac!Nek zagrne dupe vrijeme je da radi i ona.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Plati pa neće biti problema sa radnom snagom.
  Ovi vlasnici soba i gostiona bi se kupali a tili bi robove da rade.
  Što se tiče radne snage iz Rumunije i Bugarske pa vi ste svi skrenili
  sa pameti ako mislite da bi vam oni tu radili.
  Mogu oni birati u Eu di god hoće bez ograničenja i zabrana malo više od HR.
  Zato preporuka vlasnicima birtija plati ili uznoji stražnjicu.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Nase cure rade od 6 jutri do 2 poslije ponoci triba peglat kad je struja jeftinija i placa mizerna

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.