Hrvatsku osobnu moći ćete imati bez obzira na državu stanovanja

Hrvatska Vlada u hitnu saborsku proceduru poslala je zakon o novim osobnim iskaznicama. Riječ je o elektronskim osobnim iskaznicama, pomoću kojih će građani lakše koristiti usluge u sistemu e-građani.

Novina je i to da će ponovo moći da ih imaju i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Stajanje u redovima državne uprave i administracije odlazi u povijest. Nove će osobne iskaznice imati ugrađene čipove, koji će sadržavati elektronski potpis.

“Meni se sviđa, meni je to dobra stvar, puno bolja nego do sada. Zašto? Bolje za čuvanje podataka, za identifikaciju”, kazao je stanovnik Zagreba, Karlo za Al Jazerru.

“Taj čip što imaju, nek ‘metnu pod kožu pa ga imaš stalno, ne znam”, istaknuo je stanovnik Zagreba, Damir.

Čip na osobnoj iskaznici omogućit će da se građani identificiraju i u sistemu e-građani koriste mnogo toga: od izvoda iz matične knjige rođenih, vlasničkih listova, do upisa u registar birača.

“To znači da ćete vi sa vašim identifikacijskim mogućnostima samim elektronskim potpisom i potvrdom koristiti sve te usluge na najjednostavniji i najzaštićeniji način”, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Ranko Ostojić.
Ali apsolutne zaštite, upozorava informatičar Lucijan Carić, nema.

“Društva postaju užasno visoko tehnologizirana, a s druge strane ta visoka tehnologiziranost omogućuje i vrlo visoki tehnološki kriminal, koji je nažalost poseban rizik”, kazao je on.

Tehnološki napredne osone iskaznice donose mnoge novine. Umjesto 10, kao do sada, vrijedit će pet godina, koliko vrijedi certifikat s potpisom. Koštat će umjesto šest, 10 eura, a vrijedit će i kao putne isprave za sve zemlje EU.

Adresa stanovanja

Ipak, stručnjaci vide i mnoge mane. Kažu da državna uprava nema dovoljno kompjutera, a internet je negdje prespor.

“Ne vidim da će taj zakon u tehnološkom smislu nešto promijeniti kod izdavanja osobnih iskaznica. Vi ćete i dalje morati uzet obrazac, rukom ga popuniti i otići u MUP, to radimo i sad. To da li ima čip ili nema, to meni ne mijenja ništa”, tvrdi Carić.

Ali se mnogo toga mijenja za one hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Prema sadašnjem zakonu, nisu mogli imati osobnu iskaznicu, sada će je moći zatražiti, a na njoj će im stajati adresa stanovanja.

“Moram reći da je ovime omogućeno svakom da to riješi, nema potrebe tražiti rođake ili da se prijavljuje lažno na adresi, a zapravo živi u Chicagu. Nikakvih prepreka u tom smislu više nema”, zaključio je ministar Ostojić.

Zakon ide u hitnu saborsku proceduru, što znači da će mnogi s adresom u Chicagu, Mostaru ili Sarajevu, a sa hrvatskim državljanstvom, već ovog ljeta moći zatražiti novu elektronsku osobnu iskaznicu.

(Al Jazeera Balkans)

1 komentar

 1. Čemu.
  Svi građani – Hrvati izvan BiH već imaju neku vrstu osobne koju izdaje zemlja u kojoj žive, a imaju pravo na Hrvatsku putovnicu s kojom mogu i šire od EU. Nije mi jasno koje prednosti imaju Htvati iz BiH koji uzmu ovu iskaznicu osim 10 eura manje u dzepu. Ali Hrvatska ima velike prednosti jer će se dijelom osloboditi ilegalnih uhljeba s lažnim boravištem i lažnim primanjima. Koju instituciju u Hrvatskoj Hrvat koji živi negdje drugdje, a nema nikakvih nekretnina u istoj, treba sem konzulata. A hrvatske konzulate imaju i u deržavama u kojima žive.

  Zato mi ovo nikako nije jesano. A još da me i čipiraju. Ma nemoj. Pa nisam ja pseto. Imam vlastite ruke, kojima
  mogu narisati svoj osobni potpis i elektronski mi nije potreban.

  Novinar koji je pisao ovaj tekst bar je morao navesti prednosti ovog čina za građane na koje se odnosi.
  Nedostatke znamo.
  Pošto je kartica čipirana (elektronska), a zaštita takvih uređajčića hakerima je samo sitna prepreka, vrlo lako može doći do krađe identiteta, upad na bankovne račune i sličnih sra*nja koje jadnom malom čovjeku zadaju mnogo
  problema, a ni kriv ni dužan.

  Na primjer u tramvaju, jedan kiber kriminalac napravi uređajčić koji sa kratke udaljenosti očitava podatke sa vaših osobnih kartica (čipova). Ne znam koji će se sve podaci nalaziti na tim čipovima, ali…

  Samo me zanima koje su prednosti ovakvih osobnih karata sem prelaza granice EU, a za to služi i putovnica koju većina hrvata već ima i vrijedi za odrasle 10 godina.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.