Humanitarnoj udruzi ‘fra Mladen Hrkać’ dodijeljeno priznanje ‘Didak’

ZAGREB – Humanitarnoj udruzi “fra Mladen Hrkać” je danas na Svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljeno značajno priznanje “Didak” za područje humanitarnog djelovanja povodom početka obilježavanja 100-te obljetnice akcije spašavanja od gladi djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju je potaknuo fra Didak Buntić.

Nagradu je u ime Udruge primio Ivan Soldo, predsjednik Udruge, koji je u više navrata istaknuo zahvalnost i ponos što je rad Udruge prepoznat i potvrđen ovako značajnim priznanjem koje nosi ime, lik i djelo jedne takve veličine koja je ostavila veliki trag u brojnim sferama, a posebice kad su u pitanju humanost i ljudskost.

“Ovo je velika potvrda za svaki naš napor, dah i korak ostvaren kako bi pomogli svojoj braći i bližnjima u teškim trenucima. Neopisiva je čast primiti ovu nagradu tijekom 100-te godišnjice obilježavanja jedne od najhumanijih i najnesebičnijih akcija u 20. stoljeću. S druge strane, ovo priznanje, i sve ono što predstavlja, je i velika obveza za sve nas da nikad ne posustanemo u činjenju dobra te da postajemo još bolji i još predaniji u svom plemenitom naumu. Ova nagrada nas obvezuje da ni u najtežim trenucima ne dignemo ruke od naše istinske misije – pružanja ruke bespomoćnoj, usamljenoj i uplašenoj duši dok nosi svoj teški križ. Baš kako je činio i sam fra Didak Buntić,” rekao je Ivan Soldo.

Nagradu je svim dobitnicima uručio fra Miljenko Šteko, provincijalni ministar Hercegovačke franjevačke provincije.

Od nastanka manifestacije “Didakovi dani” ova se nagrada dodjeljuje osobama ili institucijama koje slijede ovog velikana na područjima političkog, humanitarnog, gospodarskog, znanstvenog i kulturnog djelovanja te osobi koja je zaslužna za promicanje njegova lika i djela.

U više od 4 i pol godine djelovanja, Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” je osigurala je 59.100 obroka, 19.600 noćenja, 2150 autobusnih karata, 45.800 l goriva te 161.000 km plaćene autoceste za više od 3.650 osoba s podučja Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su boravile na liječenju u Zagrebu.
Pomoć je osigurana zahvaljujući potpori preko 150.000 fizičkih i pravnih osoba iz Hrvastke, Bosne i Hercegovine te inozemstva. Rad Udruge je prepoznat i od strane Europskog parlamenta što potvrđuje nagrada “Europski građanin” za 2016. godinu.

Svečanost obilježavanja godišnjice i dodjele priznanja “Didak” je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

2 komentara

 1. Kakvi komunisti vas okreću Dragan i Milan.
  Ako ovako nastavite ostati će te bez puka.

  Like(1)Dislike(0)
 2. malo svjetla Bože daj

  Bože moj,previše nagrada i prebrojavanja noćenja ,ručaka i što sve već ne,zar je to smisao rada i postojanja!?
  Naslikavanja,nagrade i usta moja hvali te me ,kazuje da je nešto trulo i još kad se pridruži Svetozar
  dugo će potrajati!

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.