I u BiH stiže afrička vrućina

Nakon neuobičajeno velikih količina kiše za ovo doba godine i pada temperatura, u predstojećem razdoblju nas, tvrde meteorolozi, očekuju prave ljetne vrućine. Vrijeme će u novom tjednu biti manje nestabilno nego prethodnih dana, sunčana razdoblja kudikamo češća, a kiša i pljuskovi rjeđi, prognozira Crometeo.hr. Kako navode, dolaze nam afrička vrućina i olujno jugo, ali nema dugotrajne stabilizacije. Da će sljedećih dana biti uglavnom sunčano, vruće i sparno vrijeme, navodi se i na Facebook stranici “Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna”, koju uređuje profesor Zoran Zadro.

“Danas postoji rizik za barem kratkotrajnu kišu ili pokoji pljusak. Međutim, općenito čeka nas povoljnije vrijeme idućih nekoliko dana”, navodi se na spomenutoj Facebook stranici. Nadalje se ističe kako će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, u četvrtak i petak umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar. Za vikend se, tvrdi prof. Zadro, ponovno očekuje nešto promjenjivije vrijeme, s tim da će uz dosta sunčanih razdoblja biti vruće i sparno vrijeme.

Uz jak razvoj oblaka, ponajprije u gorju, treba očekivati pljuskove, ne smije se isključiti mogućnost da ih bude i u gradu. Kada je riječ o temperaturama , one će se, prema Zadrinim riječima, u idućih nekoliko dana kretati uglavnom od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Od petka do ponedjeljka dnevne temperature će rasti od 30 do 34 stupnja. I dugoročna prognoza za ljeto 2016. upozorava na visoke temperature. Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, Accuweather, izdao je sredinom svibnja sezonsku prognozu za ljeto, otkriva stranica Istramet. Prema toj prognozi, u zapadnu Europu često će stizati jače kišne fronte, ali u južnoj Europi dominirat će ekstremno toplo i suho vrijeme.

Vrućina će se veći dio ljeta zadržavati iznad južne i središnje Italije te južnog dijela Balkana, a zatim će se u srpnju i kolovozu proširiti dalje prema sjeveru. Prema riječima meteorologa Alana Repperta, u nekim dijelovima Balkana bit će to jedno od najtoplijih ljeta u posljednjih nekoliko godina! Stoga, južnim dijelovima Italije, Grčke te Balkana prijete velike suše koje mogu uzrokovati probleme s nestašicom vode i požarima. Najgore će biti u srpnju i kolovozu, kada lokalne rijetke oluje preko udara munja mogu uzrokovati požare. U drugom dijelu ljeta suša bi mogla pogoditi i Srbiju te Rumunjsku dok bi oslabljene fronte sjevernijem području mogle donijeti olakšanje u obliku prolaznih pljuskova

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.