I u Širokom Brijegu osvanula zastava Herceg-Bosne i poruka: “Mi smo sljedeći!!!”

Nakon što je u noći s četvrtka na petak u blizini katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru osvanula poruka podrške Kataloncima u borbi za neovisnost, u subotu se i u Širokom Brijegu mogla vidjeti slična poruka.

Na plakatu koji je postavljen na zapadnom ulazu u Široki Brijeg se, uz katalonsku, nalazi i zastava Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a ispod je napisana poruka: “Mi smo sljedeći!!!“.

Može se očekivati da će se ovi plakati nastaviti pojavljivati na prostorima nekadašnje Herceg-Bosne jer je katalonska borba za neovisnost probudila težnje svih naroda koji se osjećaju potlačenima u državama u kojima žive i koji teže neovisnosti.

Podsjetimo, od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni za referenduma u Kataloniji, na 2.020.144 zaokruženo je “DA”, 176.566 glasača zaokružilo je “NE”, 45.586 listića bilo je neispunjeno, a 20.129 nevažećih, objavila je katalonska vlada.

Građani su se izjašnjavali o neovisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije. Španjolska je policija tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih branili tijelima, nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca, dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni – njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Podsjećamo, na katalonskom referendumu je glasovalo 2,6 milijuna od 5,3 milijuna pozvanih stanovnika s pravom glasa. Od onih koji su izašli, uglavnom zagovornici nezavisnosti, 90 posto se izjasnilo za proglašenje neovisne republike Katalonije.

Policija je pokušala spriječiti glasovanje, a u sukobima sa zagovornicima neovisnosti ozlijeđeno je gotovo 900 osoba.

Jabuka.tv

6 komentara

 1. Živjela Herceg bosna

  Svaka čast braćo sa Širokog

  Like(5)Dislike(0)
 2. Ha hus ha ha bik hik

  Like(0)Dislike(0)
 3. To Hercegovci svaka cast

  Like(2)Dislike(0)
 4. Izbori se blize. Stoku sada treba ponovno u svoj tor. Cim prodju izbori, onda opet 4 godine pljacka a vi marvo u Njemacku

  Like(3)Dislike(0)
 5. Živili Herceg Bosne

  Like(0)Dislike(0)
 6. V ELIKI FILOZOF,FEUERBACH JE KONSTATIRAO DA JE IDEJA IL IDEOLOGIJA ,NIŠT VIŠE I NIŠTA MANJE NGO INTERES,SAMO JE NEJASNO OSTALO PITANJE KOJU IDEJUI KOJI INTERES TREBA UVAŽIT KAO OPRVDAN ILI SUVREMENO I PRIRODNO PERSPEKTIVAN ZA OPĆE LJUDSKU ZAJEDNICU ŽIVLJENJA. PA PITANJE HERCEG -BOSNE ILI SRPSKE BOSNE ILI MUSLIMANSKE BOSNE JE U OVIM POLITIČKIM I GEOSTRATEŠKIM PRILIKAMA OPSTOJOSTI ,JEDNE DO JUČER KOEGZISTIRAJUĆE NACIONALNO I VJERSKI ,MJEŠOVITE NARODNE ZAJEDNICE VRLO UPITNO , A NAJMANJE POTREBNO. TO PODRUČJE MJEŠOVITIH KULTURA ,VJERA I TRADICIJA ,KAKO REKOH, DO JUČER LOJALNO ŽIVUĆE I KOEGZISTITRAJUĆE ZAJEDNICE JE UMJETNO,POLITIČKI PRETVOPRENO U VJERSKU NETRPELJIVOST, PA SVAKA OD TIH VJERA ,SVOJE POLITIČKE CILJEVE PREDICIRA KAO NACIONALNU BRIGU I KAO OPSTOJNOST, A NIJE TAKO.A NAJMANJE BI TREBALO BITI DANAS ,I JA VJERUJEM VEĆ SUTRA ĆE BITI SASVIM DRUGAČIJE JER, SE TRENUTNO ZAPOSTAVLJA ONA HEGELOVA KONSTATCIJA ILI SENTENCIJA, DA NA OVOM STUPNJU RAZVOJA PROIZVODNIH MATERIJALIH SNAGA I NERIJEŠIVIH STJUPANJ PROTURIJEČNIH ODNOSA KOJI SU NARASLI KAO POSLIJEDICA TOG PLANETARNOG RAZVAOJ NAUKE I TEHNOLOGIJE,KOJA JA VEĆ DANAS SPOSOBNA DA 2OX BRŽE I V IŠE PROIZVDI I STVARA SVE POTREBNE PREDMETE ZA EGIZSTENCIJU LJUDSKE ZAJEDNICE I UVJETE ZA PERSPEKTIVAN RAZVOJ LJUDSKE ZAJEDNICE ,DA OVLADA PRIRODOM I NJENIM POJAVAMA ,A SVE U KORIST RAZVOJA LJUDSKE ZAJEDN ICE, PA TA PROTURIJEČNOST SE PRETVORILA U TRENUTNE SUKOBE VJERSKIH ODNOSA ,A ONI SE REFLEKTIRAJU I NACIONALO,KOJA RAZDIRE SVE INDIVIDUALNE I DRUŠTVNE SLOJEVE, NAJAVLJUJE POKRET ONOG HEGELOVOG NARODNOG DUHA ,KOJEG JE MARX IMENOVAO PROLETERSKOM REVOLUCJOM, A KOJI VEĆ TUTNJI I SPREMAN JE DA VEĆ SUTRA KRENE BRZINOM OD SEDAM MILJA I RAZRUŠI TAJ OKOV STVORENIH I DO NE RIJEŠIVOSTI NARASLIH DRUŠTVENIH I INDIVIODUALNIH PROTURIJEČNOSTI , I USPOSTAVI DRUŠTVENE ODNOSE U KOJIMA ĆE LJUDI ŽIVJETI JEDNAKIH I ZAJEDNIČKIH INTERESA ,JER SAMO TAKVA ZAJEDNICA JEDNAKIH INTEREASA JE PRESPEKTIVA BUDUČNOSTI.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.