Imoćani će podignuti spomenik Mercedesu

Kada netko izvan Imotske krajine spomene Imotski i Imoćanin a, odmah se uz to veže Modro i Crveno jezero, a u posljednje vrijeme i skupocjene kuće za odmor, koje svojom ljepotom, funkcionalno ću, sadržajima, a bogme i troškovima izgradnje konkuriraju i najprestižnijim europskim turističkim destinacijama.

Ipak, ima i onih koji  na spomen Imotskog,odmah umetnu riječ Mercedes.Ni krivi, ni dužni Imoćani su postali hrvatski sinonim za taj kultni Njemački automobil. Ako i ima istine da  se u Imotskoj krajini vozi najveći broj Mercedesa, nitko nikada nije  usporedio neke druge slične gradove i vidio koja se marka automobila i tu najviše koristi.

Sve u svemu Imoćanima to nije krivo, dapače, jer voziti Mercedes, znači voziti i kvalitetni automobil. Istina, ma koliko Mercedesa ima u Imotskoj krajini, a hvala Bogu ima ih, kada bi se uzeo prosjek njihove starosti, on bi prelazio 20 godina.

Ali, ostavimo sada to.Ono bitno čime će Imoćani ipak svima pokazati da vole taj statusni automobil  jeste početak realizacije ideje da se Mercedesu podigne spomenik u Imotskom. Prvi takav u Hrvatskoj, a vjerujemo i u Europi. Simbolika spomenika kako nam rekoše iz  vrijedne udruge Oldtimera Imotske krajine ima i svoju drugu stranu.Spomenik će simbolizirati Mercedesa, ali u pozadini toga i jednu tešku desetljetnu sudbinu Imoćana koji su odlaskom u Njemačku,  domovinu Mercedesa zarađivali svoj kruh.

-Ideja je niknula na našem zadnjem već tradicionalnom  susretu oldtimera u Imotskom sredinom kolovoza,od naših članova, ali i vas novinara. Mercedesa je na svakoj našoj smotri, najviše bez daljnjega i to nam predstavlja i čast. Uputit ćemo pismo koncernu Daimler pod čijim je skutima Mercedes, upoznati ih s nakanom podizanja spomenika, ali i približnim podacima koliko Mercedesa ima u Imotskoj krajini i otkada se voze. A voze se odavno još s kraja četrdesetih godina,ali i prije. Neka ljudi znaju da se diže spomenik njihovom simbolu, veli nam Ivan Topić Nota predsjednik udruge oldtimera.

U Imotskom se već i razmišlja o lokaciji spomenika, načinu njegove izrade.Najvjerojatnije Najvjerojatnije će to biti od pravog imotskog kamena.

-Sve radimo tiho i polagano, vidjet će te sve uskoro veli nam Topić. Uostalom ovo će biti još jedan prilog turističkoj promidžbi našega grada i Imotske krajine,veli nam Topić.

Radio Imotski 

7 komentara

 1. Uvik su se pokojnicima dizali spomenici.mercedes je mrtav,to je samo hrpa lima ko i ostali.to je auto 0, a para jedinica i puno nula.

  Like(6)Dislike(4)
 2. brajo oće mercedesa a u sovićim meće polovne gume

  Like(4)Dislike(0)
 3. Nisu imocani kupovali Mercedese što su tili nego (prisililo brajo).

  Like(2)Dislike(0)
 4. Najbolje auto na svijetu…. Po svemu.

  Like(1)Dislike(2)
 5. Nema te vi pojma sta je auto,mozda neki stari se sjecaju sta je sinonim za udobnost komfort,ekonomicnost,raskos i ljepotu u svakom pogledu,..i zabotavljate da je mercedes po mnogocemu kopirao jedno auto a to je upravo Opel….Opel je opel sve drugo su auti…

  Like(9)Dislike(2)
 6. S cime ce podignit nemaju za germe

  Like(2)Dislike(1)
 7. Imotska posla gospodarstvo propalo oni pričaju o mercedesu.Todorić im je uzor.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.