Inicijativa za uvođenjem srpskog jezika i ćirilice u ‘hrvatske’ županije

3

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je Domu naroda Parlamenta FBiH Inicijativu za izmjene Ustava Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske i Posavske županije u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

”Vidljivo je da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelomično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7. srpnja 1998. godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv „bošnjački“ jezik neustavan”, stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između županijskih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim županijskim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na današnjoj sjednici ovog izaslaničkog kluba.

”Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske i Posavske županije službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica”, izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe člana 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i psima suprotne federalnom Ustavu.

”U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH „bosanski i hrvatski jezik“ pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure. Sjednici Kluba Bošnjaka danas su osim članova prisustvovali i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Bljesak.info

3 COMMENTS

  1. Me se čini najbolje uvest ko bivši drugovi u propaloj im yugi BSH(bošnjačo-srpsko-hrvatski) za bošjake, SBH za srbe i HBS za hrvate ili samo kineski za sve.

  2. Ko želi ćirilicu slobodno mu izdajte dokumente na ćirilici i pustite u EU da vidimo dokle će stić.

  3. pustite narod na miru sa tom jugo retorikom,hrvati imaju svoj hrvatski jezik,a kome treba drugi nek uci sto zeli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here