Inicijativa za uvođenjem srpskog jezika i ćirilice u ‘hrvatske’ županije

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je Domu naroda Parlamenta FBiH Inicijativu za izmjene Ustava Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske i Posavske županije u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

”Vidljivo je da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelomično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7. srpnja 1998. godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv „bošnjački“ jezik neustavan”, stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između županijskih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim županijskim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na današnjoj sjednici ovog izaslaničkog kluba.

”Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske i Posavske županije službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica”, izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe člana 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i psima suprotne federalnom Ustavu.

”U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH „bosanski i hrvatski jezik“ pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure. Sjednici Kluba Bošnjaka danas su osim članova prisustvovali i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Bljesak.info

3 komentara

  1. Me se čini najbolje uvest ko bivši drugovi u propaloj im yugi BSH(bošnjačo-srpsko-hrvatski) za bošjake, SBH za srbe i HBS za hrvate ili samo kineski za sve.

    Like(0)Dislike(1)
  2. Ko želi ćirilicu slobodno mu izdajte dokumente na ćirilici i pustite u EU da vidimo dokle će stić.

    Like(3)Dislike(2)
  3. pustite narod na miru sa tom jugo retorikom,hrvati imaju svoj hrvatski jezik,a kome treba drugi nek uci sto zeli.

    Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora