Inspekcija kreće u akciju, čuvajte račune ako ne želite kaznu

U narednim danima više od 90 federalnih inspektora bit će raspoređeno u deset županija gdje će obavljati aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora iz nadležnosti u unutarnjoj kontroli i iz prekograničnog prometa, kazao je jučer direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.
Na jučer održanoj sjednici Vlade FBiH dana je suglasnost federalnoj inspekciji da angažira inspektore u neradnim danima, za šta će dobiti naknadu. Dana je suglasnost i za upošljavanje inspektora i državnih službenika i namještenika.

Pojačan rad

Prema Ajdinovićevim riječima pojačana kontrola u narednim danima vršit će tržišne, turističko-ugostiteljske, sanitarno- zdravstvene, farmaceutske, sprometne, šumarske, veterinarske, poljoprivredne, vodne, urbanističko-ekološke inspekcije, te inspekcije za hranu i zaštitu na radu.
Ove aktivnosti će se obavljati dok se ne konstatira da je situacija na terenu bolja. U razgovoru sa medijima Ajdinović je konstatirao kako se najčešći prekršaji dešavaju kod neizdavanja fiskalnih računa, a tu su i prekršaji iz oblasti ispunjavanja higijenskih, veterinarskih, prometnih, okolišnih uvjeta u radu gospodarskih subjekata, te rad bez registrirane djelatnosti. Kada je u pitanju neizdavanje računa Ajdinović poziva građane da uzimanjem fiskalnog računa pokažu savjesnost u primjeni zakona, posebno Zakona o fiskalnim sustavima.
Ukoliko prilikom kupovine kod gospodarskog subjekta ne zatražite račun naglašava da je propisana kazna od 50 KM, dok je za fizičko lice koje posluje u smislu obrta 3.000 KM, a za pravno lice kao što je d.o.o. 2.500 KM.
Federalni inspektori u protekla tri dana izvršili su 200 kontrola, izrečeno je gotovo 100 prekršajnih naloga, te šest mjera zabrana rada što ukazuje da stanje nije dobro.
– U posljednjim mjesecima vršili smo i kontrole hostela na području Međugorja, pri čemu je utvrđeno da ispunjavaju uvjete rada, dodao je Ajdinović.

Nastavak gradnje

Vlada je na sjednici u petak usvojila i niz odluka važnih za nastavak gradnje na Koridoru Vc.  Riječ je o Prijedlogu odluke o pristupanju realizaciji projekta izgradnje dionice autoceste Drivuša – Donja Gračanica, poddionica Klopče – Donja Gračanica (izlaz iz tunela Pečuj) na Koridoru 5C, zatim stvaranju preduvjeta za početak izgradnje mosta Počitelj na dionici autoceste od Zvirovića (Međugorje) do Počitelja, te o utrošku investicijskih sredstava razvoja utvrđenih proračunom  Federacije BiH za 2005., 2006., 2007. i 2009. godinu na projektu Sarajevske zaobilaznice.
-Za početak izgradnje mosta Počitelj smo donijeli odluku o eksproprijaciji. Za izgradnju poddionice Klopče-Donja Gračanica sva dokumentacija je završena, a vrijednost tog projekta je oko 36 milijuna eura. Sada samo trebamo dobiti zeleno svjetlo od EBRD-a o kreditiranju te dionice, što će se desiti vjerujem u narednih mjesec dana, rekao je federalni ministar prometa i veza Denis Lasić.
Vlada FBiH razmatrala je informaciju JP Ceste Federacije BiH da sredstva za projekt “Modernizacija magistralnih cesta u FBiH” budu osigurana kreditom kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 58 milijuna eura.

Kadrovske odluke

Federalna Vlada je kao i na prethodnim sjednicama usvojila na desetine kadrovskih odluka. Između ostalih, Skupštini Bosnalijeka dana je suglasnost da imenuje Seada Selmana za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora ovog društva. Donesena je i odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor članova nadzornih odbora u BH Gasu i Bosnalijeku. Jučer su razriješeni i članovi Uprave BH Telecoma te su imenovani novi izvršni direktori i to Tarik Čaršimamović za tehnologiju i razvoj servisa, Alma Čolo za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima i Orhideja Junuzović za ekenomsko-financijske poslove.
Federalna Vlada dala je suglasnost za smjenu NO JP Željeznice FBiH i imenovanje novog NO u sastavu: Jadranko Stojkić, Šefkija Botonjić, Dalfina Bošnjak, Suad Hasanović, Marijan Živković i Vanja Pirgić. Doneseno je i niz ovlaštenja za zastupanje državnog kapitala na skupštinama gospodarskih društava, kao i odluka o imenovanjima u radne grupe.

DL

6 komentara

 1. Fali novaca za ljetne odmore,pa federalci krecu da ukupe…

  Like(5)Dislike(0)
 2. Ee triba onu trojicu namirit i njima bliznje…

  Like(3)Dislike(0)
 3. Aaaa i mom rođaku….

  Like(4)Dislike(0)
 4. EVO VAM GA EVO
  I S NJEGA GLEDAJTE SARAJEVO

  Like(3)Dislike(0)
 5. Neka oni prvo dovedu u red one koji rade na crno, onda dalje neka treniraju strogoću!

  Like(0)Dislike(0)
 6. Podliježe li kontroli i uplata doprinosa za plaće ili će se i dalje tolerirati prijave i doprinosi na minimalac?

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.