Inspekcije ‘češljaju’ trgovine, kafiće…, kontrole čak subotom i nedjeljom

Uprava za inspekcijske poslove FBiH posljednjih mjeseci vršila je pojačanu kontrolu inspekcijskog nadzora u oblasti radnih odnosa u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada, piše Večernji list BiH.

U navedenim aktivnostima sudjelovali su federalni inspektori iz svih inspektorata ove uprave te je, zaključno s 13. svibnja 2016., obavljeno više od 2500 inspekcijskih nadzora, izdana su 844 prekršajna naloga u iznosu od 1,102.043,65 KM. Prema informacijama iz Porezne uprave FBiH, naplaćen je iznos od 1,482.338,85 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrađene su ukupno 343 upravne mjere, izdana je 251 odluka o otklanjanju nedostataka, izrečene su 92 mjere privremene zabrane rada. “Uz navedeno, prilikom vršenja inspekcijskih nadzora u oblasti cestovnog prijevoza, zatečeno je i 75 radnika koji nisu imali reguliran radno-pravni status”, navedeno je u izvješću koje je razmatrano na jednoj od posljednjih sjednica Vlade FBiH. Iz ove uprave naglasili su kako se kontrole provode također subotom i nedjeljom, što do sada nije bio slučaj. Podsjetimo, Vlada FBiH je na jednoj od svojih sjednica održanih u svibnju zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva, te u smislu obavljanja djelatnosti bez odobrenja za rad i u neregistriranim objektima. Budući da Federalna uprava za inspekcijske poslove nije nadležna za sve subjekte na području FBiH, zatraženo je od Vlade FBiH da se u pojačan nadzor uključe i županijske uprave, što je Vlada i odobrila. “Zbog propisane nadležnosti federalnih i županijskih inspektora utvrđenih Zakonom o radu, smatramo kako je nužno u navedene aktivnosti uključiti i županijska inspekcijska tijela, s obzirom na to da je velika većina subjekata nadzora upravo u njihovoj nadležnosti, a posebice subjekti nadzora u kojima je i u ranijim inspekcijskim nadzorima najčešće utvrđivan rad ‘na crno’. Isto tako, kada je u pitanju sam rad ‘na crno’, smatramo kako je iznimno važno vršiti inspekcijske nadzore i nad objektima koji nemaju odobrenja za rad niti su registrirani te nadzore u pogledu poštovanja propisa o fiskalizaciji, unutarnjoj trgovini i obrtu”, navodi se u zaključku Uprave za inspekcijske poslove FBiH. Nakon, upozorenja o ograničenim nadležnostima, Vlada FBiH donijela je zaključak o daljnjem nadzoru u kojem se Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužuje da, u suradnji sa županijskim inspekcijama, izradi zajednički plan pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva te u smislu obavljanja djelatnosti bez odobrenja za rad i u neregistriranim objektima.

 

5 komentara

 1. di su zubari, doktori, frizeri, šnajderice što rade poslije 4 šta s njima

  Like(2)Dislike(1)
 2. Ovo je sve kao sto i treba u svakoj normalnoj drzavi samo sto nije normalno ni u jednoj drzavi svijeta da drzavni sluzbenici zive kao paraziti bili oni politicari sudci policajci poreznici ili neki drugisluzbenici ovaj narod je glup po ustavu ove drzave ima sva prava na bilo koja sredstva daje zastite od njih samih a

  Like(1)Dislike(0)
 3. A sta je s kladionicama ili preciznije KLAONICAMA???????

  Like(2)Dislike(0)
 4. Koliko love skupe za sebe ovi nazovi inspektori.

  Like(3)Dislike(0)
 5. Na pojedina mista ne dolaze jer su placeni, imaju dobru vezicu

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.