Inspekcije: Poslodavci ugovore o radu imaju spremne, ali datum sklapanja ostave nepopunjen

Prema procjenama entitetskih sindikata u BiH, između 150.000 i 200.000 osoba radi na crno. Jedan od razloga zbog kojeg poslodavci ne prijavljuju svoje radnike je izuzetno visok porez koji se plaća državi, odnosno entitetima. Poslodavac u FBiH plaća oko 70 posto poreza i doprinosa na svakog prijavljenog radnika, piše Večernji list BiH.

Promjene u osiguranju

Dakle, ako radnik ima plaću od npr. 1000 KM, poslodavac mora još izdvojiti između 600 i 700 KM za ostale dažbine koje plaća državi. Drugim riječima, rad na crno u FBiH guši gospodarstvo, a i sami poslodavci u većini slučajeva su ključni akteri u slabljenju financijske discipline. Smanjenje rada na crno, jačanje discipline u oblasti doprinosa i podnošenja prijava u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa, temeljni su razlozi zbog kojih je nedavno Vlada FBiH odlučila utvrđeni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa uputiti u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku. Jednom od izmijenjenih odredaba ovog zakona propisano je da obveznik uplate doprinosa prijavu za upis u Jedinstveni sustav za svakog novog zaposlenika podnosi Poreznoj upravi najkasnije dan prije otpočinjanja rada osiguranika. Promjena u osiguranju zaposlenika podnosi se danom nastanka promjene, a odjava najkasnije s danom prestanka rada osiguranika. Porezna uprava će svakom osiguraniku preko interneta omogućiti pristup podacima o iznosu uplaćenih doprinosa, a na temelju zahtjeva osiguranika izdati potvrdu iz Jedinstvenog sustava, koja sadrži podatke o iznosu uplaćenih doprinosa. Prema obrazloženju izmjena i dopuna zakona, obrazac prijave uplate doprinosa za dobrovoljno mirovinsko i zdravstveno osiguranje osobnim sredstvima nije do sada bio propisan, što je prilikom ostvarivanja prava dobrovoljnih osiguranika stvaralo određene probleme koje predložena nova rješenja eliminiraju.

Inspekcija o propustima

Prilikom inspekcijskog nadzora, kontrole prijavljenih radnika i rada na crno uočeno je da poslodavci za neprijavljene zaposlenike prezentiraju ugovor o radu s datumom od prije jednog ili dva dana, koristeći zakonski rok za prijavu osiguranja od sedam dana. Zapažanja inspektora su da poslodavci imaju pripremljene ugovore o radu s nepopunjenim datumom sklapanja, koji unose prije prezentiranja inspektorima.

Radi suzbijanja ovakvih pojava, predložene izmjene zakona skraćuju rok za podnošenje prijave, što ne predstavlja opterećenje za poslodavce, jer obrazac za prijavu mogu dostaviti Poreznoj upravi elektroničkim putem. Predložene izmjene u vezi s uvidom u stanje uplaćenih doprinosa temelji se na činjenici da je Porezna uprava Federacije BiH, u suradnji s FAR projektom USAID-a, pripremila web-portal za osiguranike, koji će preko interneta moći imati uvid u stanje uplaćenih doprinosa.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.