Intervju sa Zoranom Smitalom- predsjednikom RK IPA ŽZH

Županija Zapadnohercegovačka od prošle godine je članica IPA-e Međunarodnog policijskog udruženja. Kako bi smo javnost bolje upoznali s radom ove Organizacije ekipa  portala Grude Online razgovarala je s predsjednikom RK IPA ŽZH gospodinom Zoranom Smitalom.

 • Gospodine Smital, možete li nam ukratko reći što je IPA (International Police Association)?

IPA je Međunarodno policijsko udruženje osnovano 1950.g. To je najveće strukovno  udruženje aktivnih i umirovljenih policajaca- udruga građana. IPA je otvorena za policajce svih država. To je apolitična, nevladina, neovisna udruga nevezana za niti jednu drugu  instituciju.

 • Koji su ciljevi IPA-e?

U prvom redu njegovati prijateljske odnose među članovima, širenje općeg znanja i razmjena profesionalnih iskustava, osim toga nastoji poticati međusobnu pomoć u socijalnoj sferi, te svojim javnim djelovanjem utjecati na odnose između policajaca i građana.  Promicati i poticati međunarodnu suradnju, posredstvom strukovnih putovanja, sportskih  susreta u zemlji i inozemstvu proširiti znanja svojih članova i poboljšati razumijevanje za probleme drugih.

 • Koliko članica ima IPA, i od kad je BiH njen član?

IPA je organizirana u 67 država diljem svijeta sa oko 500.000 članova. Sekcija BiH je postala član IPA 2010..g. putem Sekcije IPA Hrvatska, a punopravni član je od 2012.g.

 • Koliko ima IPA klubova u BiH?

U BiH trenutno ima devet regionalnih klubova, koji su većinom organizirani prema županijskom teritorijalnom ustroju. U pripremi je osnivanje i 10-tog regionalnog kluba.

 • Od kad je IPA ŽZH član bosanskohercegovačke sekcije IPA i od kud Vam ideja da osnujete IPA klub u Županiji Zapadnohercegovačkoj?

IPA ŽZH je član  IPA Sekcije BiH od 17. travnja 2014.g. Zapazio  sam izvrstan rad  naših  kolega u IPA Sekciji Hrvatska i poželio sam  postati članom IPA-e BiH, ali u našoj županiji to tada nije bilo moguće, tako sam od 2013.g bio član RK IPA Hercegovačko-neretvanske županije. Uz utemeljitelje,  kolege g. Milana Boban, g. Slavena Majić i mene, te  druge zainteresirane suosnivače došlo je do osnivanja  IPA ŽZH.

 • Koliko trenutno ima članova IPA ŽZH, tko su sve članovi IPA-e i tko sve može postati njenim članom?

Trenutno ima preko 70 članova sa tendencijom rasta. Svaki pripadnik SIPA-e, Granične policije, Federalnog MUP-a, MUP-a RS-a, MUP-ova županija, Sudske policije, Policije Brčko Distrikta, bivši pripadnik s najmanje 5 godina radnog staža, a da nije nečasno otpušten, te umirovljenik bez razlike na rang, spol, rasu, boju kože, jezik ili vjeroispovijest, kao i strani državljanin policajac koji ima boravište u BiH dragovoljno može postati član ukoliko prihvati Statut i ciljeve IPA Sekcije BiH, a time Statut i ciljeve IPA ŽZH. Također nam se mogu pridružiti i druge osobe, simpatizeri, koji direktno ili indirektno sudjeluju u realiziranju postavljenih zadataka i ciljeva IPA-e.

 • Koje su pogodnosti učlanjivanja u IPA-a?

IPA nudi široki program usavršavanja u okviru kongresa, seminara i razmjene informacija, lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne obrazovne i druge susrete na svim poljima. Član  IPA-e   s iskaznicom koja je ista u cijelom svijetu može osjetiti da pripada velikoj i moćnoj organizaciji, ravnopravno može koristiti popuste u svim zemljama članicama IPA-e  i u slučaju potrebe obratiti se  za pomoć. Također mogu koristiti popuste za boravak, odmor i rekreaciju u IPA Kućama diljem svijeta, te popuste u brojnim hotelima, trgovinama i sl.

 • IPA je organizacija i humanitarnog karaktera, organizirali ste humanitarni malonogometni turnir u Posušju, možete li nam nešto o tome reći?

IPA pomaže svojim članovima i njihovim obiteljima kad se ne svojom krivnjom nađu u problemima. U teškom zdravstvenom problemu se našao i naš član Ivan Knezović kojem su bila potrebna i velika novčana sredstva za liječenje, te smo organiziranjem jednog humanitarnog, malonogometnog turnira u Posušju prikupili novčana sredstva i time smo,  nadamo se, pripomogli svom članu.

 • Uz humanitarnu akciju, što ste još organizirali značajnije i zanimljivo?

Povodom dana svetog Mihovila, zaštitnika policije, 27.09.2014.g. organizirali  smo „Prvi međunarodni turnir u preciznom streljaštvu za žene i muškarce“. Na turniru su sudjelovali članovi IPA iz svih dijelova BiH, kao i članovi IPA iz Hrvatske, ekipa PP Imotski ,  pripadnici FMUP-a Specijalna policija, FMUP-a Policijska akademija, ekipa zaštitarske firme Delta Security, MUP-a Livno  i svih ustrojbenih jedinica MUP-a ŽZH. Turnir je uspješno organiziran pod pokroviteljstvom Vlade ŽZH i MUP-a ŽZH, kao i uz pomoć sponzora i donatora.

Koncem prosinca 2014. sudjelovali smo u projektu „ Prijavi mito-zaustavi korupciju“ koji se održao u hotelu „Otok“ u Grudama.U projektu su sudjelovali Vijeće mladih općine Posušje, udruga C-Centar iz Mostara, sudac Općinskog suda iz Ljubuškog, pravobranitelj općine Grude, pomoćnik načelnika općine Grude, načelnik Odjela za profesionalizaciju standarda u MUP-u ŽZH, načelnik PU Grude, te predstavnici medija, a sve uz podršku Veleposlanstva SAD u BiH.   Tom prigodom su podijeljeni priručnici za policajce „Antikorupcija u džepu“.

 • Kakva je suradnja između IPA ŽZH i ostalih klubova u BiH i u inozemstvu?

U prošloj godini smo sudjelovali na deset događanja u zemlji i inozemstvu, od kojih su neki bili edukativnog, humanitarnog i sportskog karaktera, a svi osim jednog su bili međunarodnog karaktera.   Od najavljenih susreta u BiH bili smo nazočni na tri događanja, te nam predstoji još bolje povezivanje s drugim klubovima i sekcijama u regiji, ali to ovisi o njihovim i našim financijskim sredstvima.   Što se tiče suradnje sa inozemstvom, najbolju suradnju imamo sa Sekcijom IPA Hrvatska, gdje smo sudjelovali na sedam događanja, a izuzetno dobro surađujemo sa RK IPA Splitsko-dalmatinska.

 • Vaša krilatica je Servo per Amikeco /služiti/služba kroz prijateljstvo/, možete li nam objasniti njeno značenje?

Esperanto krilatica Servo per Amikeco na IPA znaku znači služiti kroz prijateljstvo i objašnjava želju da se stvore prijateljske veze i potakne suradnja između policijskih službenika diljem svijeta, kao i suradnja između policajaca i građana u cilju što boljeg razumijevanja.

 • Koji su daljnji planovi IPA-e ŽZH?

U prvom redu želimo povećati broj članova sa područja cijele županije, ostvariti generalno još bolju suradnju sa IPA Sekcijama i  klubovima kako u zemlji tako i u inozemstvu, sa braniteljskim udrugama,  sa udrugama mladih na području cijele županije, Turističkom zajednicom i  udrugama koje imaju ciljeve slične našima, u cilju što bolje promidžbe i prezentacije IPA ŽZH,  naših gradova i županije.

U 2015.g. namjeravamo sudjelovati na međunarodnim IPA događanjima različitog karaktera, organizirati edukacije naših članova,   organizirati Drugi turnir u preciznom streljaštvu IPA ŽZH za žene i muškarce u Širokom Brijegu, malonogometni turnir u Posušju, posjetu Vukovaru – gradu heroju 18. studenoga i druge aktivnosti sukladno financijskim mogućnostima.

Zahvaljujem  Vam se što ste mi omogućili da na ovaj način prezentiram naš rad i RK IPA ŽZH.

grude-online.info

3 komentara

 1. Talenti grudsku 🙂

  Like(0)Dislike(1)
 2. Stana iz Borajne

  Pa, Smital ne zna ovo ni pročitati, a kamo li izjaviti !
  Dobar intervju, nema šta …

  Like(1)Dislike(3)
 3. Kaj?

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.