ISIL u Sarajevu ima centar za planiranje terorističkih napada

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je kako je u Sarajevu uspostavljen operativni i zapovjedni centar “Islamske države” za izvođenje terorističkih operacija u cijeloj Europi. Galijašević je upozorio kako se to jasno vidi s obzirom na činjenicu da su najvažniji ljudi iz svijeta terorizma u Sarajevu i BiH. Naveo je kako Abu Hamza, koji predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti i koji je bio važan oficir u odredu “El mudžahedin”, koji je sudjelovao u zločinima na području Ozrena i središnje Bosne, dolazi kod poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića, gostuje na raznim televizijama, daje izjave i kreće se u BiH kao da prema njemu nisu poduzete nikakve mjere nadzora.

Galijašević je podsjetio da se u BiH vratilo i šest osoba iz Guantanama, petorica Alžiraca – Muhamed Abai Atidra, Muhamed Anesla, Lahdar Bumedien, Lahmar Saber, Omar Budel Hadž te specijalist za eksplozive, Egipćanin Tarik Mahmud el Savah, dodajući da je BiH prva u svijetu po broju povratnika iz tog američkog zatvora. Naveo je kako istovremeno u BiH boravi Imad Faragla el Nisri, koji je prije tri godine došao iz Egipta, gdje je bio osuđen za napad na zapadne turiste u Luksoru, a koji je duhovni vođa svih mudžahedina, podsjetivši da je el Nisri napisao i knjigu 1993. pod nazivom “Shvaćanja koja trebamo promijeniti”, a koja podrazumijeva uvođenje nove verzije islama u BiH.

“Ni prema jednoj od ovih osoba ne vidim mjere nadzora. Prema vehabijskim naseljima vidi se samo aktivnost reisa Kavazovića, koji sada u posjet prima Abu Hamzu, iako Abu Hamza nije bio nikada član IZ BiH i iako je povezan s najtežim zločinima, i on i jedinica kojoj je pripadao”, naglasio je Galijašević. Po njegovim riječima, istovremeno se u BiH ne vidi da je imenovan neki novi Abu Hamza, odnosno osoba koja bi izravno povezivala ili vodila sve te vehabijske zajednice, takozvane paradžemate, i koja bi objedinjavala mudžahedine i aktivnu islamsku mladež, što znači da je Abu Hamza i dalje možda najvažniji u vehabijskom pokretu. 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.