Istraživanje pokazalo zašto novopečene mame non-stop objavljuju fotke beba na Facebooku

Prije nekoliko godina, Sarah Schoppe-Sullivan primijetila je nešto zanimljivo na početnoj stranici Facebook profila – mnoge njene prijateljice fotografiju svoje bebe postavile su kao profilnu.

Rezultati istraživanja objavljeni prošlog tjedna, pokazali su zašto “nove mame” koriste Facebook za objavljivanje fotografija svojih beba. Schoppe-Sullivan i njeni suradnici su analizirali podatke od 127 sudionika i otkrili da se majke na ovakav korak odlučuju kada osjete društveni pritisak da trebaju biti savršene majke. Većina majki u istraživanju su koristile sliku svoje bebe kao fotografiju profila u nekom trenutku.

“U jednom trenutku sam pomislila ‘Zašto ne stavite svoju fotografiju kao profilnu, zašto fotka vašeg djeteta?“, rekla je Schoppe-Sullivan za Mashable.

Naravno, mnogo “novih” mama vidi Facebook kao jednostavan način razmjene radosnih trenutaka bebe i njeno odrastanje u krugu obitelji i prijatelja. Schoppe-Sullivan, međutim, misli kako se možda događa nešto kompliciranije.

Majke koje teže za savršenstvom kao roditelji i traže vanjsku potvrdu za majčinsku ulogu, također imaju jače izražene emocionalne reakcije (i pozitivne i negativne) na komentare i likeove na Facebooku.

“Mnogo mama može osjećati pritisak da prikaže pozitivnu sliku majčinstva“, dodala je Schoppe-Sullivan.

Ona je anketirala obrazovane i zaposlene žene koje su uglavnom znale kakvi će rezultati biti.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.