Iz Hercegovine u München: Zarađujem dobro, ali i vidim svašta

Antonijo M. je iz Hercegovine. Radio je kao konobar u lokalnom kafiću, ali plaća mu je bila jedva dostatna da bi izdržao do kraja mjeseca.

ma 28 godina, neoženjen je i ništa ga nije sprečavalo da napusti svoje mjesto i bolji život pronađe u Njemačkoj. Baš kao što su to učinili neki njegovi prijatelji.
– Nisam gajio nikakvu iluziju savršenog života u Njemačkoj. Čuo sam i ovakvih i onakvih priča. Neki moji prijatelji su otišli u Karlsruhe, Stuttgart, München, rade sve i svašta. Nekima je dobro, nekima nije. Neki su se vratili kući. Nije idealno. Ovisi na koga se namjeriš kad odeš negdje raditi i živjeti. Baš kao i kod nas – priča Antonijo.

Ali, konobarski posao postao mu je dosadan. Najviše jer je mjesto u kojem je radio postalo pusto. – Gotovo svi mladi su negdje. Ili po fakultetima u Zagrebu ili u Njemačkoj na radu. Malo me ubijala ta svakodnevnica. Postala je sumorna, monotona, kao da je nekako sve upadalo u neku depresiju. I zato sam jedan dan rekao sam sebi: “ma idem pa što bude”. Uvijek se mogu vratiti i nastaviti konobariti – kaže Antonijo.

Nazvao je prijatelja u Münchenu, a on mu je sredio posao, gdje drugdje nego na baušteli.

– Radio sam ja to nekih mjesec dana. Znao sam da nije lako, ali da će mi biti tako teško nisam baš vjerovao. Radiš brate i po kiši i nema pauze za piće kao kod nas. Uostalom, nikad to nisam radio, ali nisam lako ni odustajao. Živio sam kod prijatelja. Isprva nije bilo loše. Ali, kako kažu: “svakog gosta, tri dana dosta”. Njemu je došla djevojka iz Šibenika i naravno, ja sam postao višak. Našao sam jedan mali jeftiniji stančić, a kako smo izlazili u narodnjačke klubove, sprijateljio sam se s vlasnikom jednog kluba i on mi je ponudio konobarski posao. I prihvatio sam. Bio sam sretan jer napokon mogu raditi ono što najbolje znam, priča Antonijo.

Već gotovo pola godine radi u tom klubu u Münchenu. Zarađuje dobro i posao mu nije težak. Klub je danju kafić, a vikendom se pretvara u narodnjački klub. – Vikendom radimo gotovo cijelu noć, ali nije problem. Nagledao sam se, brate, tu svega. Od zgodnih i lijepih žena, do totalnog neukusa. Čovjek da ne povjeruje što žena može navući na sebe. Nema veze jel lijepa il je malo punija, sve se isto odijevaju. Čak sam vidio neke djevojke iz sela do mog koje znam od ranije jer smo zalazili u isti kafić. Dolje su pristojne, ali ovdje, eh, ne bi se baš reklo – smije se Antonijo.

Kaže, mogao bi svašta otkriti, ali neće. Zna kako se ponašaju i Hrvatice i Srpkinje, pa i Bošnjakinje. Čim uđu na vrata kluba on, kaže, zna kakva je koja. Ali, to ostaje u klubu. – A što da otkrijem, pa se dozna i izgubim posao, ili me počnu naganjati po selu kad dođem u Hercegovinu. Ma kakvi, ono što se dogodi na radnom mjestu ostaje tamo. Ne volim otkrivati pojedinosti, ali uvijek kažem kako naši mladi ovdje znaju itekako uživati i provoditi se. A finoća, eh to ostaje za Hrvatsku, Hercegovinu…

Fenix Magazin/AM

12 komentara

 1. Aj ne seri pajdo nisu one takve

  Like(0)Dislike(0)
 2. I šta je pjesnik htio reć?

  Like(1)Dislike(4)
 3. Sta ovaj pametnjakovic zeli rec. Zivio negdi u vukojebini 28 godina i sad za pola godine stekao svu pamet. Kaze otrala ga monotonija. Otrala je njega glad (neimastina). Zato moj decko suti radi muci se i truni u toj podrumini sto si je jeftino nasao kad te Bog nizasta drugog stvorio

  Like(11)Dislike(1)
 4. Lipi moj momak tek si dosa a možda nisi ni bio rodjen 1988 u onom stoljecu kad san pceo tacnu nosat po Minkenu nagleda se svega i svačega moga bi knjigu napisat otome ali jedina istin je kako su te u kuci naucili mater i caca takav si sve su ostalo nijanse svi smo mi ponili osnovu iz kuce.Za dom spremni poc kuci nalito.

  Like(0)Dislike(6)
 5. Pa kad banes iz sela u grad svemu se cudis…al mali seljacic u transu…koji po odjeci procjenjuje tko je tko..moze on iz sela al selo nikad nece iz njega

  Like(7)Dislike(0)
 6. O cemu ti?

  Like(1)Dislike(1)
 7. Paa ova ista prica je bila priije koji mjesec. Suti i radi komu je da
  nas lako??

  Like(1)Dislike(0)
 8. Pola teksta mu kako zna i vidi puno toga al ne će reći. Pa nisi triba onda ni javljat se, a ima u ovde svasta al eto… NE ĆU KAZAT.

  Like(1)Dislike(0)
 9. Deckica nije niko zapazio,pa se oglasio sa glupom pričom

  Like(2)Dislike(0)
 10. Moze seljak iz sela ,ali selo iz seljaka nikako.

  Like(1)Dislike(0)
 11. Kad neko kaze “vidio sam svasta” nekako ne ocekujes da misli na los stajling kod nekih zenskih. Fino me nasmijalo. Ako je clanak istinit onda je malo gej spika.

  Like(1)Dislike(0)
 12. Ja rodjen u svici, trcim svaki misec kuci.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.