Izetbegović: Ako želite izbornu ravnopravnost, odustanite od entiteta i podjela

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer u Mostaru da Hrvatska smatra mimumom postizanje dogovora triju strana o izmjenama Izbornoga zakona u BiH koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti, što do sada nije bio slučaj, dok je bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izjavio kako je preduvjet bošnjačke strane za to da se prestane s praksom zagovaranja stvaranja novih entiteta u zemlji.

“Ako je duh Daytonskoga mirovnoga sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog Daytonskoga sporazuma bio da tri člana Predsjedništva, svaki bude iz jednoga od ta tri konstitutivna naroda. Jako je važno da metologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se zajamči izbor legitimnih predstavnika. Ovo je, prema mome sudu, minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a to je za RH jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji”, rekao je Plenković, prenosi Večernji list.

On se novinarima obratio nakon neformalne večere na kojoj su uz trojicu članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je bio domaćin uoči otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru u utorak, te Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, sudjelovali i srbijanski premijer Aleksandar Vučić i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Plenković je u cijelosti podupro stajališta hrvatske strane u BiH oko izmjena izbornoga zakonodavstva.
“Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade je racionalna, normalna i prema mom sudu nužna. Stoga bi pravodobno usvajanje tih nužnih izmjena osiguralo jedan miran rad institucija u vremenu koje je sada na dnevnom redu”, dodao je Plenković i naveo kako je Hrvatska ‘najveći zagovaratelj i podupiratelj europskoga puta BiH‘.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je i predsjednik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije, istaknuo je da je u ime bošnjačke strane spreman na ‘ustupke’, te da vjeruje u mogućnost dogovora.

“Što se tiče bošnjačke strane, očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedinštvu, domovima naroda. Ja sam rekao što je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli Bosne i Hercegovine, nikakvih referenduma. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo. Mislim da postoji ta spremnost”, pojasnio je Izetbegović.

Njegov hrvatski kolega Dragan Čović ocijenio je da se Hrvatima ničim ne može uvjetovati mogućnost biranja njihovih predstavnika u institucije.

“Tu je problem. Još uvijek netko vjeruje da može birati u ime drugih. Ja uvjeravam da ne može. Moramo razumijeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao jednakopravnoga konstituvnoga naroda u BiH”, istaknuo je Čović.

Plenković je upitan oko susreta sa srbijanskim premijerom Vučićem rekao kako nije bilo nikakvih bilateralnih susreta, nego tek neformalna večera na kojoj su sudjelovali dužnosnici iz nekoliko zemalja u regiji.
Vučić je ranije tijekom dana, nakon susreta s hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem, razgovarao kako unaprijediti suradnju u regiji ističući da ‘to znači bolji život za sve naše narode, ni na čiju štetu’.

“Mislim da je budućnost u razvoju i to mi nije šuplja priča, već jedina moguća. Želim vjerovati da svi normalni ljudi hoće bolji život i spreman sam uložiti u to svu energiju”, istaknuo je srbijanski premijer, piše Večernji list.

U utorak prijepodne visoki dužnosnici iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore sudjelovat će na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru, a službeno će ga proglasiti otvorenim hrvatski premijer Andrej Plenković.

4 komentara

 1. A koja bi onda garacija bila za izbornu ravnopravnost.
  VAŠA RIJEČ. E baš si pametan.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Pa treba čovjeku vjerovat na riječ,ipak je on većinski dioničar jedne naše tvrtke!

  Like(2)Dislike(0)
 3. U turcinu viru trazit,a nije ni turcin vec poturica!

  Like(1)Dislike(0)
 4. Pu pogani!
  Doduse, na dunjaluku se nije glasilo da krscanski narod se udruzi s nekrstima.
  Dok to ovi nasi iz Hrvatske skontaju, prodje nama zivot.
  Sreca pa im teroristi otvaraju oci, a ima ih podosta i medju ‘dobrim bosnjama’.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.