Iznenadit ćete se kad uđete u grudsku osnovnu školu

U posljednjim tekstovima rubrike #MjesecŠkolaraca portal Jabuka.tv predstavit će nekoliko hercegovačkih škola, a prva na redu je Osnovna škola Ruđera Boškovića iz Gruda.

Ova škola ima i pet područnih škola i zajedno s njima broji 46 odjela, a 30 je odjela u matičnoj školi. To znači ukupno 827 učenika, od kojih 695 u matičnoj školi, te ukupno 86 djelatnika, od čega je 62 učitelja.

Već sedam mjeseci ravnateljica škole je Lucija Mikulić, inače profesorica hrvatskog jezika i književnosti, koja je prije svog mandata tri i pol godine obavljala funkciju zamjenice. Ekipa portala Jabuka.tv razgovarala je s njom o školi, učenicima i brojnim projektima kojima je ova škola posvećena.

Poduzetna škola

Krajem 2011. godine Osnovna škola Ruđer Bošković postaje jedna od četiri škole u BiH koja kroz djelovanje organizacije SEECEL (South East Centre for Entrepreneurial Learning) potiče poduzetništvo u nastavi. Kako navodi ravnateljica, cilj ovog projekta je da se kroz sve nastavne predmete promiču poduzetničke ideje, da se kod učenika potiču kreativnost, samopouzdanje, sposobnost prezentacije, zamjećivanje i pokušaj rješavanja problema zajednice i proaktivnost. Već prvu godinu sudjelovanja uvršteni su u četiri najbolje škole u Europi u području kulture. Rezultat djelovanja učenika je i izdavanje knjige koju su oni sami osmislili i na kojoj su zajednički radili. Prva faza programa je bila orijentirana na predmetnu nastavu, a sad su već u drugoj fazi, kad se uključuje i razredna nastava.

Budući su i ostale škole bile zainteresirane za ovaj projekt, ova grudska škola je postala mentor Gimnaziji Posušje te Osnovnoj školi Uskoplje.

Učenici pokazuju i iznimnu ekološku osviještenost pa se kroz brojne projekte brinu o okolišu i o edukaciji sugrađana o važnosti brige za okoliš. Zahvaljujući upravo učenicima, u blizini škole su postavljeni kontejneri u koje se razdvaja smeće za recikliranje. U svim ekološkim projektima učenicima pomažu nastavnice biologije.

Zidovi kao slikarska platna

Pri samom ulasku u školu, posjetitelji se iznenade velikim portretom Ruđera Boškovića koji prekriva cijeli jedan zid, a to je tek početak. Cijela unutrašnjost škole je ukrašena freskama, zidnim slikama, ilustracijama ili ornamentikom. Pogled posjetitelja obično luta od jednog zida do drugog, kako bi se upili svi detalji, a što se dalje ide, nailazi se na sve više iznenađujućih detalja. Za oslikavanje je zaslužan akademski slikar i grafičar te profesor likovne kulture u ovoj školi, Širokobriježanin Mario Naletilić. U školi predaje već 15-ak godina i iako mu predavanje nije bilo u planu dok je studirao, sad uživa u tom poslu jer se, kako sam kaže ”našao u radu s djecom”.

Nekad je škola bila uređena učeničkim radovima, a za vrijeme ravnateljice Ane Kordić pokreće se inicijativa uređivanja unutrašnjosti škole. Uz pomoć učenika, profesor Naletilić započinje s projektom zbog kojeg se sad ova grudska škola ističe po kreativnosti i originalnosti školskih hodnika. Učenici uživaju u tom radu, svi pomažu radeći što mogu, bilo da je to pripremanje zida, miješanje boje ili nanošenje boje, a očuvanost svih zidova govori mnogo o tome koliko rado i čuvaju i brinu se za nešto što su pomogli stvoriti.

Kad je kao ravnateljica djelovala Ružica Mikulić, sadašnja ministrica obrazovanja u ŽZH, dolazi se na ideju ukrašavanja i učionica. Međutim, tada profesori uzimaju kistove u ruke i tijekom jednog ljetnog raspusta svaku učionicu tematski oslikavaju i pretvaraju u mjesto na kojem djeca rado borave i ugodno se osjećaju.

Ravnateljica Lucija Mikulić i profesor Naletilić dodaju kako je u svim radovima sudjelovala i stručna služba škole, a rezultat je oduševio i učenike i roditelje.

I čini se da oni nikad ne staju jer se za vrijeme našeg posjeta u kutu nalazilo opalo lišće s kojim će učenici sa svojim profesorom stvoriti nova mala umjetnička djela.

Mali dio radova koji se nalaze na zidovima ove škole možete pogledati u našoj galeriji fotografija.

Problemi postoje, ali se na njima radi

Kao u većini škola u Hercegovini i ova ima problema s knjižnicom, samom njenom veličinom te brojem naslova. Osim toga, sanitarni čvorovi koji su u lošem stanju se uskoro obnavljaju, a ravnateljica se nada da će se uskoro poraditi i na školskom dvorištu te na proširenju same škole kako bi se dobili kabineti. Obnova fasade je upravo započela, zbog sigurnosti je učenicima zabranjeno približavanje mjestu radova, a kad se sve završi, škola bi i izvana trebala izgledati lijepo kao iznutra.

Valja napomenuti i kako škola ima aktivnu web stranicu i Facebook profil koji su dobar primjer otvorene komunikacije s roditeljima i na njima se mogu pratiti redovne aktivnosti i akcije kojima su učenici ove škole posvećeni.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 1. Nema govora skela oko skole.wc ce sad radit a ucenici u skoli. A nako lito bilo a propade sad ce skela bit do uskrsa. Ma za, sve pohvale

  Like(3)Dislike(4)
 2. Iz vana skola izgleda kao da je u cernobilu

  Like(1)Dislike(0)
 3. Ima li onog sindikalca iz mostara grada kao da nema u nas profesora kao da iz mostara moraju dolazit.
  lipša mi je srednja i Andrijana sa učenicima šta je radila u njoj

  Like(1)Dislike(3)
 4. Draga ravnateljice i djelatnici,

  zanemarite ove negativnosti i psihološko-psihijatrijske ispade pojedinaca koji ne bi obojali niti vlastitu kuću, a da se ne govori o nečemu od javnog i društvenog interesa svih žitelja, a ponajprije djece Gruda. Grude sam davno napustio, ali sam ipak bioi jesam dite Gruda i OŠ ružera Boškovića. Prije nekih 20-25 godina škola je izgledala katastrofalno, a bila je isto toliko godina mlađa. Gledajući današnju školu radosna srca mogu reći kako je to nešto preljepo. Možemo se hvaliti s dobrim kafićima, skupocjenim automobilima i neandertalcima u njima, međutim ono što treba dati temelj bogastva čovjeka je obrazovanje i kultura, gdje Grude spadaju u samo dno ljestvice. Kroz ovakve aktivnosti možete učiniti Grude kvalitetnim mjestom za miran obiteljski život. Zato hvala na dosadašnjem zalaganju i još veće hvala za buduće aktivnosti svima koji imaju veze s malim Ruđerovcima.

  Like(11)Dislike(0)
 5. Kad je tako lako blatit i pljuvat po nastavnicima i uciteljima dođete lipo u skolu i vodite vi projekte jer tada sigurno nista ne bi bilo ovako bilo bi vjerovatno gore

  Like(3)Dislike(1)
 6. janko posranko

  Like(0)Dislike(0)
 7. Pohvala za ljude koji su poboljsali i uljepsali skolu,samo naprijed…

  Like(0)Dislike(0)
 8. Dragi moji što blatite sve i svakoga što napravi nešto lijepo ,umijte se hladnom vodom i kad se pogledate u ogledalo upitajte se pa bili mogo biti bolji?

  Like(0)Dislike(0)
 9. Ma neka i ovo rade, samo bilo bi dobro da djeca imaju bolje uvjete školovanja.
  Pa wc je bitniji, 3 navedene ravnateljice su to mogli odraditi u mandatimai normalno uslikati se, no treba RADITI, što je jako stran pojam

  Like(0)Dislike(0)
 10. To je kvalitetna škola s kvalitetnim kadrom, isto kao i srednja škola u Grudama. Ponosan sam što sam bio njihov učenik i svi bismo trebali podržati ovaj rad i zalaganje. Iz te škole djeca izlaze pametnija, s nadopunjenim odgojem i proširenim znanjem.

  Like(3)Dislike(0)
 11. Sto ministrica i savjetnica seru da prostis

  Like(1)Dislike(0)
 12. Pa ovo je smijesno,savjetnica sama pise tekst i komentare.Dogovorile se ona i Ruzica sa Grizeljom.Idemo jedan tekst o nasoj osnovnoj skoli tako cemo skrenut s prave teme da se ne bi govorilo o ministarstvu.O nikakvom radu u ministarstvu,o vozanju,nesposobnosti, o neisplati regresa, o raskidanju ugovora o radu na neodređeno zaposlenicima skola, neisplati porodiljnih naknada, o rasulu po skolama, narusenim međuljudskim odnosima, o oslikavanju cemo zidova da nas ne pitaju za prave teme i probleme.ovo je prozirno i smjesno.

  Like(1)Dislike(0)
 13. Nju je hdz gruda i doveo u ministarstvo. Nije tako davno bilo kad je camber 5 puta vedeira da moze bit ravnateljica.Hdz je ovu hspeovku i doveo da ljudima raskine ugovore pa ako vidi da je pobuna onda ce je vratit okle je i dosla.

  Like(1)Dislike(0)
 14. Kome je got ona nadopunila normu u drugoj školi tome je raskinila radni odnos u onoj u koju je primljen.Mašala savjetnice.

  Like(1)Dislike(0)
 15. Jj

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.