Izricanje pravosnažne presude šestorki u Haagu 29. studenog

Haški tribunal izreći će pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne u srijedu, 29. studenog, piše BIRN.

U odluci koju potpisuje predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius navodi se da će pravosnažna presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Berislavu Pušiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću biti izrečena 29. studenog.

Prvostupanjskom presudom sva šestorica su proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prema presudi, krivi su za kampanju progona Muslimana iz osam općina u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni u periodu od proljeća 1993. do proljeća 1994. godine, koja je uključivala ubojstva, silovanja, deportacije, nečovječno postupanje, protupravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i vjerskih objekata, prinudni rad i protupravno terorisanje civila.

Zlodjela su kvalificirana kao zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevskih konvencija, a počinjena su u općinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf i Jablanica.

1 komentar

  1. Dobro došli kuci nasi eroji

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.