”Ja volim raštiku”: U Grudama sve spremno za četvrtu Raštikijadu

Na prostoru Agroturizma „Marića gaj“ u Ružićima kod Gruda u subotu 31. listopada održat će se već tradicionalna manifestacija pod nazivom „Raštikijada – natjecanje u kuhanju raštike“.

Raštikijada je jedinstvena manifestacija na području Hercegovine. Održava se već četvrti put, a sadrži natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Za svakog posjetitelja ponudit će se nešto, od kušanja hercegovačkih kulinarskih specijaliteta, obilazak Agroturizma Marića Gaj, kušanje vina iz vlastite vinarije, pa sve do dobre zabave uz kulturno zabavni program u kojem će sudjelovati tamburaški sastav Zlatne strune, brojni gangaši i HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanje raštike, a ove godine na natjecanju u pripremanju jela od ove iznimno zdrave namirnice, sudjelovat će 20 natjecateljskih ekipa, a očekuje se između 300 – 500 posjetitelja.

Ljubitelji kuhanja, kao i profesionalni kuhari, nastojat će spojiti tradicionalnu kuhinju s ponekom gastroinovacijom. Žiri će imat zadatak ocijeniti najbolju, najukusniju i najšarmantniju deliciju, stoga će se gledati okus, miris, izgled, gustoća, opći dojam, a proglasiti će se tri najbolja jela.

Kroz ovakvo jedinstvo natjecanje cilj je prezentirati jedno skoro zaboravljeno jelo i prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana.

Program počinje u 16 sati s kuhanjem raštike, a nakon kuhanja uslijedit će ocjenjivanje jela, dodjela priznanja i proglašenje pobjednika, zajednička večera svih sudionika i zabava uz bogat kulturno – zabavni program.

Za sve one koji nisu ljubitelji jela od raštike priprema se grah iz Belog Manastira, hercegovački uštipci, meza i roštilj.

Za sve posjetitelje uz kupnju promotivne čaše po cijeni od 20 KM osigurana je hrana i piće tijekom cijele manifestacije i zabava do ranih jutarnjih sati uz tamburaše.

Pokrovitelji manifestacije su: Općina Grude, Violeta, Karliko, Franck i Šišović

Sve dodatne informacije možete pogledati na Facebook stranici Marića Gaj.

 

Subota 31. 10. Svi ste dobrodošli na 4. natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2015! Ne dopustimo da ovo…

Posted by Agrotourism “Marića gaj” on 28. listopad 2015

3 komentara

  1. poserem im se u raštiku

    Like(1)Dislike(7)
  2. Rastika te othranila vjerujem kao i vecinu sa ovih podrucja,a cilj je da se ljudi druze razmjene pokoji savjet i sklope posao i da se i napokon cuje za to zelje koje je othranilo generacitoje i generacije hrrcegovine i dalmacije za to Zdravka i Tomo cestitke da ste slusali negativce ne bi se ni culo za rastikijadu k ovaj ktaj.

    Like(7)Dislike(0)
  3. Katastrofa ovog prvog komentatora -, bolje bi bilo da je nesto pojeo nego sto je ovo napisao . “Kultura”————— Kometari suvisni.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.