Jedini bh. grad na moru uskoro bi mogao dobiti potpuno uređen obalni pojas

Jedini bh. grad na moru uskoro bi mogao dobiti potpuno uređen obalni pojas. Tvrtka Ecoplan Mostar izradila je idejno rješenje pristaništa i marine u Neumu, piše Večernji list BiH.

Naime, Neum je jedan od rijetkih mediteranskih gradova s esencijalnim problemom nepostojanja gradskog trga, mjesta koje daje identitet gradu.

Projekt predstavlja uređenje obalnog pojasa u dužini od 400 metara i širine 120 metara na potezu od hotela Sunce do Gradskog parka u Neumu.

Idejnim rješenjem planirano je i trajno rješavanje problema smještaja lučke kapetanije, carine i granične policije u Neumu, a u sklopu gradske marine problema vezivanja čamaca stanovništva kako bi se napustile stotine bespravnih vezova te se tako obala dovela u zadovoljavajuće stanje.

U projektu koji je izradio Ecoplan Mostar kao jedan od ciljeva navodi se i osiguranje zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, kao i projektiranje otvorenog amfiteatra za javne manifestacije, potom projektiranja dviju fontana, prostora za spomenik i park, te projektiranja cjelokupnog urbanog mobilijara i sustava javne rasvjete.

Investitor projekta je Federalno ministarstvo prometa i veza.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.