Jedna ruta migranata dolazi i kroz BiH

S obzirom na geografski položaj BiH, vjeruje se da će jedna od ruta migranata u narednom razdoblju ići i kroz BiH, rekao je za sarajevske medije Rade Kovač, načelnik Sektora za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima BiH.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, zbog prekršenih propisa po Zakonu o kretanju stranaca protiv sedam osoba izrečene su mjere protjerivanja i oni se trenutno nalaze u imigracijskom centru dok se ne stvore uvjeti za njihovo udaljavanje. Međi njima su tri osobe iz Irana, Bangladeša i Sirije, te tri iz Turske i jedna iz Srbije, prenos RTRS.

‘’Evidentno je da se na BiH još nije reflektirala situacija iz Srbije u vezi s neregularnim imigracijama, što ne znači da se to neće dogoditi u narednom razdoblju ako bi se promijenile rute i s obzirom na ogradu koju je postavila Mađarska prema Srbiji’’, kaže Kovač.

Navodi da je moguće, s obzirom na to da BiH graniči sa Hrvatskom koja je članica Europske unije, jedna od ruta u narednom razdoblju bude i kroz BiH.

‘’Poseban udar na BiH bit će onog trenutka kada Hrvatska uđe u šengenski prostor ‘’, rekao je Kovač. Prema raspoloživim podacima, najviše migranata i izbjeglica koji ulaze na teritoriju Јugoistočne Europe ima iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Palestine i Libije.

‘’To su migranti iz dijelova koji su zahvaćeni ratom, a situacija u Turskoj i Grčkoj ne ide u prilog daljem smirivanju stanja, tako da se može očekivati sve veći broj’’, istaknuo je Kovač. Služba za poslove sa strancima zajedno sa sigurnosnim agencijama vrši sigurnosne provjere onih koji dolaze na teritorij BiH.

‘’Za one osobne koje stižu iz viznog režima i prije izdavanja viza vrše se odgovarajuće provjere za spektar zemalja sa visokim imigracionim prilivom i zemlja u kojim je stanje rata’’, navodi Kovač. On je dodao da je u 2015. godine na osnovu prikupljenih saznanja evidentirano 11 osoba koje predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH, kao i da se njih pet nalazilo na području BiH.

‘’Oni su pronađeni i protiv njih su izrečene mjere protjerivanja. Udaljeni su i nemaju pravo ulaska u BiH. Ostalih šest osoba koja se nalaze van BiH, takođe ne mogu ući u BiH’’, rekao je Kovač. Istaknuo je da BiH u ovom trenutku, kao i sve zemlje u regiji, ne može odgovoriti na migracijske izazove, te da je jedan od najvećih problema što većini njih nije poznat čak ni identitet, s obzirom na to da nemaju putovnice i osobne dokumente.

‘’Zemlja bez regionalne suradnje i podrške Europske unije ne može odgovoriti adekvatno na problem migranata i to ne zbog svoje neodgovornosti, nego zbog masovnosti i ozbiljnosti ovog problema’’, upozorio je Kovač.

Prema njegovim riječima, BiH u imigracijskom centru ima 120 mjesta, dok u azilantskom centru raspolaže sa 300 mjesta.

‘’Ako bi došli do povećanog priliva morali bi se naći neki novi azili, ali bi to tada postao problem države BiH koja bi se morala opredijeliti za rješavanje tog problema’’, zaključio je Kovač.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.