Još uvijek nitko ne zna kolika je Bosna i Hercegovina

Godinama je trajala trakavica oko objave rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Rezultati su objavljeni mada uz osporavanja.

Ako znamo koliko nas ima, onda smo još uvijek daleko od ”dogovora” o veličini države.

Tako ćete na web prezentaciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine pročitati podatak o površini države od 51.209,00 km², na stranici Vijeća ministara ”tvrde” da je površina zemlje 51.197 km².

Svoju ”teoriju” koja se razlikuje od prethodne dvije ima Ministarstvo vanjskih poslova – površina BiH prema podacima s njihove internet stranice je 52.280 km².

A što kažu stručnjaci?

“Dakle, prvi put kao geograf se susrećem da je u površinu jedne države ubrojana i akvatorija mora. Inače se ona ne ubraja, nego se u površinama zemalja daje samo površina kopna. Ovaj problem disporcije između ranijih i sadašnjih površina jeste s kojih se to karata mjerilo”, pojasnio je geograf Muriz Spahić govoreći za N1.

On je kazao da su različiti podaci i na razini entiteta, ali i na razini koje predstavlja Brčko Distrikt.

“Dakle postoji totalna nusaglašenost površina entiteta i Distrikta Brčkog u sumarnom okviru da je to više od ovih površina o kojima sam govorio, bilo da je to 51.129 ili 51.209,2 kilometra kvadratnih”, dadao je Spahić.

Podaci će se morati usuglasiti jer će i to biti samo jedno od pitanja u upitnik EU o prijemu naše zemlje za članstvo.

3 komentara

  1. Malo je se prosirila bilo je klizista

    Like(4)Dislike(0)
  2. Nije mala nije mala puna je BUDALA

    Like(2)Dislike(0)
  3. Jebem ti drzavu kad je albanija boljs od nje.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.