Josipović: Najveći broj bivših komunista bio je u HDZ-u

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u nedjelju kako osniva novu stranku i ostaje u politici kako bi ostvario reforme koje je predlagao kao predsjednik države.

“Vidim svoju političku aktivnost kao nedovršenu i zato sam ostao u politici, da dovršim svoje reforme”, kazao je Josipović u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2″.

Istaknuo je da je pet godina kao predsjednik obavljao ustavnu zadaću, ali da je imao veće ambicije – dubokim reformama smanjiti siromaštvo kroz izmjene Ustava u predizbornoj kampanji.

“Vlada nije htjela prihvatiti dvadeset mjera koje sam predlagao jer ima neki strah od predsjednika, premda sam smatrao da predsjednik treba biti partner Vladi i imati integrativnu ulogu”, rekao je.

Istaknuo je da će u njegovoj stranci, koja će uskoro biti osnovana, važnu ulogu imati ljudi koji nisu nikada bili u politici.

Dodao je kako će njegova stranka biti otvorena za odnose sa s svim strankama na temelju njihovih programa. Najbliži su, rekao je, Stranka umirovljenika koja je za pripremu njegove nove stranke omogućila uredsku infrastrukturu, set regionalnih stranaka i set lijevih stanaka koje nisu uspjele postići uspjeh na izborima.

Josipović nije odgovorio na pitanje koliko će koštati osnivanje nove stranke, već je samo kazao da je do sada koštalo vrlo malo, jer je više-manje sve bilo na volonterskoj osnovi. “Tražit ćemo sponzore, računam na one koji su mi pomagali u predsjedničkoj kampanji”, kazao je.

Osvrćući se na probleme u ‘švicarcima’, Josipović je rekao da je taj problem bio dio njegovih reformi, te da će uskoro nakon formiranje stranke, za koju vjeruje da će na izborima postati parlamentarnom, zatražiti donošenje zakona koji će presudu Vrhovnog suda automatski primijeniti na sve slučajeve.

Na pitanje o pismu koje je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uputio predsjedniku Vlade i SDP-a Zoranu Milanoviću s pozivom na razgovore rekao je kako vlast i i oporba trebaju komunicirati. “Ne moramo se slagati, ali moramo razgovarati. Očito je da pred svake izbore dolazi do umjetnog radikalnog napuhivanja ideoloških razlika, čime se želi natjerati građane da biraju između samo dvije opcije”, kazao je Josipović.

Tvrdnje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka iz tjednika “Globus” o lustraciji i “obračunu s crvenim vragovima” smatra neprihvatljivim. “Najveći broj bivših komunista bio je u HDZ-u, pa me zanima hoće li s lustracijom početi tamo”, rekao je Josipović.

(Fena)

4 komentara

 1. Nije bio nego je!

  Like(0)Dislike(0)
 2. mda..

  Like(0)Dislike(0)
 3. HDZ nisu komunisti, nego mafija organizirana.

  Like(0)Dislike(0)
 4. E moj plisko šta se mi brinemo za HDZ, nek unda drug Ivo potakne i podrži istinsku lustraciju UDBE pa nek nahebu oni iz HDZa! A unda ćemo i lopove pa nek opet nahebu oni iz HDZa. Ako je tako onda ćemo lako institucionalno i demokratski razvaliti HDZ – mašalah, Ajmo odma u LUSTRACIJU i lov na kriminalce!!! Ali plisko šta ako nije baš tako? – možda je ipak bolje pričekat još malko da nam crveni očevi umru prirodnom smrću.

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.