Jure Miloš: Ganga je himna i identitet Hercegovine

U organizaciji Udruge ”Davorija” u četvrtak, 10. kolovoza, će u 20.00 sati ispred Crkve sv. Katarine u Grudama biti priređeno predstavljanje knjige i nosača zvuka ”Ganga – S izvora glas”.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio je gangu na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine, a o njezinoj zaštiti na prostoru Hercegovine brinu se braća Damir i Jure Miloš.

”Brat Damir i ja smo zavoljeli gangu zahvaljujući majčinu stricu Vinku Alpezi, kojega od milja nazivamo didom. Ozbiljno smo zagrizli za ovaj glazbeni izričaj i u potpunosti se prepustili svijetu gange. Upoznali smo brojne vrsne gangaše iz Zapadne Hercegovine i Imotske krajine, s njima postali veliki prijatelji te ih, slobodno mogu kazati, kao bardove gangaškog svijeta okupili na ovome projektu koji smo nazvali simboličnim nazivom ‘Ganga – S izvora glas’,” rekao je za Bljesak.info mlađi brat Jure Miloš.

Himna i identitet Hercegovine

Nosač je zvuka antologija izabranih napjeva gange od Cetine do Neretve na kojemu gangu izvode dvadeset i dva gangaša i jedna gangašice, dok knjiga donosi znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, odnosu gange i stiha, gangi kao napjevu, podjeli gange prema vrstama…, kao i druge važne pojave i podatci o ovom našem izvornom pjevanju – gangi.

”U nedostatku kvalitetne literature o gangi, ova knjiga predstavlja sveobuhvatan zapis o gangi, njezinu podrijetlu, sadržaju, ali i osvrt o prošlosti i budućnosti gange”, ističe Miloš u razgovoru za Bljesak.info.

”Ganga je izvorno pjevanje nastalo na ovom prostoru, na potezu Imotski – Posušje – Grude, odakle se širilo na druga područja. Dakle, ganga je himna Hercegovine, identitet naroda koji obitava na ovom prostoru”, naglasio je naš sugovornik.

Autor je knjige Ante Kraljević, dok je urednik cijelog projekta upravo Jure Miloš. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Jasmina Talam i dr. sc. Anđelko Mijatović. Predstavljači će biti neki od najutjecajnijih imena gangaškog svijeta i znanosti.

Veliki koncert glazbenih zvijezda

U sklopu promocije bit će upriličen i veliki koncert glazbenih zvijezda Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Alena Nižetića i grupe Dalmatino. Miloš je istaknuo kako spomenute glazbenike fascinira ganga te izrazio radost što će u njegovim Grudama nastupiti glazbenici koji spadaju u sami vrh hrvatske glazbene scene.

”Oni su prepoznali vrijednost i kvalitetu gange. Njihov glazbeni nastup uz predstavljanje knjige i nosača zvuka o gangi bit će smjesa etna i modernoga. Dakle, njihov nastup se može iščitati i kao poruka kako se ne smijemo stidjeti naše gange nego ju, naprotiv, trebamo nastaviti njegovati“, naglasio je Miloš za Bljesak.info.

Osim brojnih gangaša, glazbenih zvijezda i ljubitelja gange iz cijele Hercegovine, Grude će večeras biti domaćin i mnogobrojnim visokim dužnosnicima iz BiH i Hrvatske te predstavnicima akademske i crkvene zajednice u Hrvata.

9 komentara

 1. Smije li se sad bar reći da će večeras biti u Grudama biti veselo. Cenzura??????

  Like(5)Dislike(2)
 2. Svaka čast ,samo nastavite, pa to je nešto tako lipo održati svoju kulturu i vjeru .

  Like(6)Dislike(5)
 3. Ma kakva ganga, mi samo volimo klape. To je naša tradicija.

  Like(2)Dislike(4)
 4. BRDO-Opačak Ivan

  divota

  Like(0)Dislike(1)
 5. Za Grude.tebo su izgleda cajke draze jebale te one.

  Like(2)Dislike(1)
 6. Qto braco svaka cast dom je dom korjeni su korjeni jos jednom bravo i Bog vam dao snage

  Like(2)Dislike(0)
 7. Grgo,tebi svaki dan lupaju iz auta..o cemu pricas..

  Like(0)Dislike(1)
 8. Sve pohvale Juri i ekipi,preslušao sam CD sve ok,ali trebalo je koju posušku gangu ,kai drinovačku ,zaboravili ste ubaciti koji snimak Valterove gange sa Jelićom,trebalo je koji snimak ženske gange krasno gangaju sve žene iz naše Županije.

  Like(2)Dislike(0)
 9. Klape su tvoja tradicija???
  Ajde Eva ne pizdekaj…

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.