Kad ne možete u Grudama, pogledajte kako će izgledati autobusni kolodvor u Širokom Brijegu

Široki Brijeg bi do kraja godine trebao dobiti moderni i funkcionalni autobusni kolodvor koji mu je godinama nedostajao.

Naime, prije mjesec i pol dana potpisan je ugovor o osnivanju prava građenja gradskog autobusnog kolodvora na lokaciji Vrace na zapadnom ulazu u grad između širokobriješkog gradonačelnika Mire Kraljevića i Tomislava Čolaka, direktora gospodarskog društva Miškić Bus iz Širokog Brijega.

Ovim ugovorom gospodarsko društvo Miškić bus d. o. o. steklo je pravo izgradnje gradskog autobusnog kolodvora s pratećim sadržajima prema usvojenom izvedbenom tehničkom projektu i odgovarajućim dozvolama.

Partnerstvo

Pravo građenja je jedan vid javno-privatnog partnerstva i osniva se na rok od 30 godina. Ukupna površina zemljišta na kojem će biti smješten autobusni kolodvor s popratnim sadržajima je 3910 četvornih metara. Realizacijom ovog ugovora Široki Brijega će dobiti moderni autobusni kolodvor kao javni sadržaj s pratećim uslužnim djelatnostima. Projekt je radio Urbis iz Širokog Brijega.

Ukupna pretpostavljena vrijednost projekta autobusnog kolodvora sa zemljištem će iznositi oko 1,5 milijuna KM. Prema riječima Tomislava Čolaka, riječ je o 500 kvadrata objekta prostora namijenjenih za temeljne sadržaje kolodvora poput čekaonice, garderobe, sanitarija te info-pultova, ali i dodatnih sadržaja kao što su kafeterija, fast food, turistička agencija, market i sl. Kazao je i to kako se svi dodatni sadržaji ne mogu definirati trenutačno, dok se ne vide sve potrebe.

Bio nam je glavni cilj da prostor bude natkriven, 50 metara duž cijelog objekta. Također željeli smo i da čekaonica bude veća zbog blizine škole i učenika, kazao nam je Čolak dodavši kako će čekaonica biti velika 90 kvadrata, dok je zakonom predviđeno oko 40 kvadrata. Na 3000 kvadrata partera je predviđeno 12 perona koji će biti natkriveni, kao i parkiralište za osobna vozila.

Lokacijska dozvola

Dobili smo lokacijsku dozvolu koja postaje pravomoćna za 15 dana. Nakon njene pravomoćnosti, od 3. srpnja može se početi s gradnjom, kazao je Čolak. Tako da se za najmanje desetak dana očekuju prvi radovi na spomenutoj lokaciji na području Vraca u Klancu.

Rok izgradnje objekta je do kraja ove godine, za što on smatra da imaju dovoljno vremena. Tako se već radi konstrukcija, a vjeruju da će do početka nove školske godine biti riješeni okviri građevine. Tako će se uz projekt rotora, u ovoj godini privesti kraju i projekt dugo najavljivane izgradnje autobusnog kolodvora.

image

image

image

(Večernji list)

4 komentara

 1. Kolodvor nam ni ne treba… Obilaznica: ako se napravi tek ce tada Grude biti mrtve, ovako bar netko prodje. Ni obilaznica nam ne treba.

  Like(3)Dislike(2)
 2. Bit će mrtve bez prolaska kamiona?

  Like(2)Dislike(1)
 3. Novinaru ne litaj kvake…

  Like(1)Dislike(0)
 4. jesu ovo simsi?

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.