Kako dijasporu zadržati vezanu za BiH?

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je danas u Sarajevu s veleposlanikom Švicarske Konfederacije u BiH Heinrichom Maurerom razgovarala o zajedničkim projektima u oblastima migracije i suradnje s iseljeništvom.

Ministrica Borovac je izrazila zahvalnost Švicarskoj na nesebičnoj pomoći BiH kroz implementaciju različitih projekata u BiH.Istaknula je donaciju Švicarske od pet milijuna eura za Regionalni stambeni program te financijsku, tehničku i stručnu podršku u izgradnji i jačanju kapaciteta BiH za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Zahvaljujući pomoći Švicarske potpuno je opremljen Readmisioni centar u Mostaru i izrađena Strategija za integraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u koju je uključeno 11 lokalnih zajednica.

Veleposlanik Maurer je pohvalio suradnju s BiH u ovoj oblasti i naglasio da je Švicarska zainteresirana za nastavak migracionog partnerstva i u narednom razdoblju.

Rekao je da u Švicarskoj živi oko 60.000 bh. državljana koji mogu biti značajan faktor i ekonomskog i kulturnog povezivanja dvije zemlje.Istaknuo je da je bh. dijaspora veoma uspješna u Švicarskoj i dobar primjer integracije te da iskazuje interes za ekonomskim angažmanom u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Borovac je rekla da dijaspora predstavlja ogroman potencijal za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine s obzirom da je peta zemlja u svijetu po broju iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Izrazila je žaljenje što je dijaspora do sada bila na neki način zapostavljena i naglasila da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u narednom razdoblju raditi na izradi cjelovite strategije u oblasti suradnje sa iseljeništvom, kao i na pripremi zakona o dijaspori.

”Veoma je važno da naši iseljenici imaju informacije o potencijalima Bosne i Hercegovine i ostanu vezani za svoju domovinu”, istaknula je ministrica Borovac, priopćila Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Fena

1 komentar

  1. Dajte im posao u BiH i lako ćete ih zadržat vezane za BiH.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.