Kakva je kvaliteta i cijena mobilnih usluga u BiH u usporedbi s regijom?

Dopredsjedavajući Zastupnićkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) podnio je zastupničku inicijativu kojom od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) traži Informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Europi.

Ova inicijativa trebala bi biti razmatrana na sjednici Zastupničkog doma koja je zakazana za 14. lipanj, a kako je obrazloženo zatražio ju je u skladu sa zaključcima usvojenim na sjednici Doma u siječnju prošle godine.

Bosić je podsjetio da je u Zastupničkom domu još 15. travnja 2015. godine pokrenuta Inicijativa o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama usluga operatera u regiji, a potom je Dom usvojio zaključke kojima traži od RAK-a da u skladu s ovlaštenjima i zakonskim propisima osigura usklađivanje cijena.

Kako je naglasio neophodno je da RAK dostavi Zastupničkom domu informaciju o tome što je od 2015. do 2017. godine urađeno kada je ovo u pitanju te jesu li cijene usklađene i imaju li građani BiH kvalitetu usluga i slične cijene mobilne telefonije s građanima susjednih država.

”Informacija RAK-a treba sadržavati i tehničku kvalitetu usluga mobilnih operatera u BiH u odnosu na operatere u susjednim državama, s obzirom na to da jedino u BiH nije pokrenuto uvođenje tehnologije 4G”, naveo je Bosić u inicijativi.

Istaknuo je i da je potrebno na sjednicu pozvati direktora RAK-a Predraga Kovača te osigurati informaciju o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH i usporednim cijenama usluga za period od 2015. do 2017. godine.

Uastunicii su na siječanjskoj sjednici 2016. usvojili zaključke kojima su tražili da se zaključci Doma iz 2015. realiziraju u najkraćem mogućem roku, a najduže za 120 dana te je zatraženo i od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku donese sektorsku politiku u oblasti telekomunikacija.

Zastupnici su tada isticali da građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, što u znatnoj mjeri utječe na ukupno ekonomsko-socijalno stanje i gospodarski razvoj BiH.

Bosić je prije godinu i po upozorio da, iako se prividno čini da tri mobilna operatera čine konkurenciju, to nije slučaj zbog čega se država treba uključiti u regulaciju i ograničenje određivanja cijena, a posebno jer smatra da se cijene moraju uskladiti s cijenama tih usluga u zemljama regije.

6 komentara

 1. Kvaliteta nikakva,cijena paprena!!!

  Like(8)Dislike(0)
 2. O kvaliteti neznam samo znam da je cijena usluga previsoka i kolko znam da je ne samo u regiji nego uopce bar u Evropi placamo najskuplje usluge. Ljudi koriste kad nema konkurencije pa im moze biti

  Like(5)Dislike(0)
 3. Konkretno za ERONET, guli korisnike ko bananu! Preskupe usluge, u svemu su puno skuplji u odnosu na regiju, a ponuda nikakva, aparati u ponudi preskupi, internet prespor…
  Ne nude nista, a naplacuju sve!

  Like(5)Dislike(0)
 4. Otkad je repetitor u selu ,jos gori.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Daj da neki drugi opetater dode,samo da zaustave ove lopove. Da bude skuplji 50% uzeo bih ga. Ovo sto radi eronet,nije humano!

  Like(2)Dislike(0)
 6. U Hrvatskoj već postoji flat mobilni internet za cca 35 maraka. Eronet je desetljeće daleko od toga.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.