Kakva sudbina čeka BH Telecom i HT Mostar?

Kakva sudbina čeka dva dominantna telekom operatera u FBiH, BH Telecom i HT Mostar, bit će poznato tek nakon što bude sačinjena sveobuhvatna financijska i operativna analiza stanja, u financijskim krugovima poznata pod nazivom “due diligence”. Tek nakon toga će se znati da li će ovi telekom operateri biti restrukturirani, dokapilalizirani prodajom dijela dionica ili privatizirani.

”Ova analiza predstavlja najdetaljnije moguće skeniranje stanja i ona će pokazati u kakvoj su situaciji ove dvije kompanije, kao i njihovi pojedini organizacijski dijelovi. Ova vrsta analize za cilj ima precizno detektirati sve dijelove komapnije u kojima postoje problemi pri funkcioniranju. Također, na osnovu nje se rade preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanije, a time i njena profitabilnost, ali i vrijednost”, kazao je za “Faktor” Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera.

Izrada ove vrste analize za spomenute dvije telekom kompanije spada u jednu od stavki na koje se Vlada FBiH obavezala Pismom namjere na osnovu kojeg je Međunarodni monetarni fond odobrio novi kredit našoj zemlji. Prema Pismu namjere, rok za izradu ovih analiza je kraj listopada.

Prema Miraščićevim riječima, ovaj posao bi trebao biti okončan u predviđenom roku, a trenutno je u tijeku proces prikupljanja podataka za izradu analiza.

”Za sada je još uvijek prerano govoriti kakva će odluka biti donesena o daljnjoj sudbini telekoma, jer to tek ove analize treba da pokažu. Moguće je da će biti restrukturirani pojedini dijelovi kompanija, kako bi se unaprijedilo njihovo poslovanje, moguće je da će dio dionica, do kontrolnog paketa, biti prodat putem berze, a moguće je čak i da se proda kontrolni paket dionica, što bi značilo privatizaciju. No, reći u ovom trenutku bilo šta konkretno je nemoguće, sve dok analize ne budu završene”, dodao je Miraščić za “Faktor”.

Partner Vladi FBiH u izradi ovih analiza je Europska banka za obnovu i razvoj. Osobe zadužene za ovo pitanje su trenutno izvan BiH tako da nam nisu bili u prilici dati svoje viđenje analize stanja u kojem se nalaze telekom operateri.

Fena

2 komentara

  1. Partner Vlade u ovoj analizi je evropska banka za obnovu i razvoj.Koga su oni obnovili,osim porobili da mi je znat.A nasi politicari
    kradu iz takvih firmi i namiruju svoje unuke tako da ce se to privatizirat sigurno.Nakon toga slijede otkazi visku kadrova.

    Like(0)Dislike(0)
  2. Covic je vec jednom privatizirao Eronet. Nema razloga da opet ne privatizira.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.