Kaos u parlamentu: (Ne)postoji parlamentarna većina

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je danas novinarima tijekom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da postoji parlamentarna većina, jer članovi stranke koja želi izaći iz vlasti, moraju podnijeti ostavke na svim dužnostima koje obnašaju.

Nije usvojen dnevni red!
Dnevni red sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj su bile predložene 24 točke, danas nisu usvojili zastupnici s 38 glasova ‘za’, deset ‘suzdržanih’ i 42 ‘protiv’.

”Dok god je dopredsjednik FBiH iz DF-a, ne može se razgovarati o novoj parlamentarnoj većini. DF je u izvršnoj vlasti i snosi odgovornosti za donošenje odluka u Vladi FBiH”, objasnio je.

Naime, Čavara je jučer donio odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića iz DF-a, dok u vezi s ostavkama preostala tri ministra, kaže, da mora obaviti dodatne konsultacije. To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

”Oni ministri koji su podnijeli ostavke, a nisam ih razriješio, moraju prema zakonu izvršavati svoje obveze koje su preuzeli. Mogu ne poštivati zakon, ali i za to postoji sankcija” , objasnio je.

Smatra da je potrebno stabilizirati odnose te raditi na agendi koja je potrebna za socio-ekonomske reforme, jer je to jedina šansa.

S druge strane, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović na današnjoj sjednici je rekao kako je potrebno sastaviti novu parlamentarnu većinu u što kraćem roku.

”Ostaje da vidimo je li Demokratska fronta donijela definitivnu odluku da će napustiti parlamentarnu većinu”, rekao je

Istaknuo je kako će zatražiti od svih zastupnika da podrže dnevni red današnje sjednice i sve zakonske propise koji se tiču reformi.

”Manjinska vlada u ovakvom ustrojstvu Federacije BiH vrlo teško može funkcionirati. Ostaje na političkim strankama koje participiraju u Parlamentu da razgovaraju i formiraju novu većinu, ukoliko odluka DF-a bude konačna”, objasnio je.

Govoreći o izjavama zastupnika DF-a da je Vlada FBiH neustavna, Osmanović je kazao da u sastavu Vlade FBiH mora biti osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina.

”Ukoliko fali jedna osoba iz etničkih kvota, onda se situacija može problematizirati. Međutim, podsjećam da je već postojala Vlada FBiH koja je neometano radila i kada je nedostajao jedan ministar”, objasnio je.

Zastupnica Koalicije koju predvodi HDZ BiH u Slavica Josipović smatra da će DF ostati u vlasti jer znaju koliko je teška politička situacija u državi.

”Ukoliko to danas ne učine, trebaju podnijeti ostavke i na mjestima zamjenika potpredsjednika FBiH, zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma i Vijeću ministara BiH. Ne možete biti u vlasi onoliko koliko vama odgovara i biti u opoziciji”, objasnila je.

(Bljesak.info)

2 komentara

 1. Kaos je u njihovim ludim i LOPOVSKIM glavama.
  Glavni razlog haosu je borba za državna poduzečća koja kako tako rade sa profitom da bi pljačka mogla biti nastavljena, to još malo šta je ostalo.
  Ove hoštaplere, sve dojednog, bez obzira na nacionalnost treba rastjerat, a i sudit istima za nacionalnu izdaju jer su ove ljude doveli do egzistencijalnog očaja.

  Višeod pola godine od izbora oni još raspravljaju gdje će ko sjesti i šta će ko uzeti i tko će koga u čemu podržati.
  Kad ćete RADITI gospodo. Sve ove svemirske pleće (za prilike u BIH) vratite jer ih niste zaradili. Ništa niste napravili za narod koji vas plaća već radite samo za sebe.

  Ova lakrduja koja nastaje poslije svakih izbora u zadnje vrijeme bila bi toliko SMJEŠNA, da ljude koji ovdje žive već pomalo ne baca u OČAJ jer vi kao, nesposobni, nepismeni, nepošteni i nadasve bezobrazni i bahati, uništavate sve dobro u ovoj čemernoj hibrid državi.

  Like(0)Dislike(0)
 2. ja 2.lipanj 2015

  Samo rade za svoje fotelje a ne za dobrobit ovog vecina…jadnog naroda bez obzira iz koje su politcke opcoje.podrav.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.