Katastrofalna ekonomska kriza pred vratima BiH

Ako se ne počne s provedbom reformi i ako Europska unija i međunarodne financijske institucije ostanu pri svom stavu, do jeseni bi Bosna i Hercegovina mogla skliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu.

Kazao je to u intervjuu za ”Dnevni avaz” veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer govoreći o zastoju kada je u pitanju reformska agenda.

”Ekonomske reforme su najhitnije, jer je socijalni položaj vrlo loš i zemlja, bez njih, kao i bez međunarodne pomoći, bez kredita, poklona i pomoći dijaspore, ne može stvarno preživjeti. Zbog toga je usvojena Izjava koju su prihvatile sve vlade i zakonodavna tijela. I ta izjava trebala bi prerasti u konkretan program reformi i, što je najvažnije, u njihovu implementaciju. Nažalost, malo prije potpisivanja, predstavnici jednog dijela zemlje, jedne od dvije kvaziprovincije, odlučili su da je ne potpišu zbog nekog nerealiziranog kredita. Povezali su dvije stvari koje jedna s drugom nemaju veze. Do sada se nije mogao postići pravi dogovor o kompletnoj kontrakciji agende i zbog toga je i tako nužna implementacija reformi na čekanju. Ipak, postoji nada da će se u tjednima koji dolaze postići očekivani rezultat, što je važno za budućnost zemlje”, rekao je veleposlanik Pammer.

Po njegovim riječima, EU i međunarodne financijske institucije su se dogovorile i u tom pogledu imaju novi pristup, a to je učinak za protuučinak, što znači prvo reforme pa onda novac.

”Stoga su reforme važne i neizbježne, jer ako se to ne desi i ako EU i financijske institucije ostanu pri svom stavu, ujesen bi zemlja mogla skliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu. Ako se ne počne s reformama, onda entiteti neće imati novca za mirovine, svoje brojne službenike u državnim aparatima i doći će do financijske krize. I, također, neće tako lako dotjecati novac iz Rusije i/ili Turske”, upozorio je austrijski veleposlanik Pammer u intervjuu za “Dnevni avaz”.

3 komentara

 1. Izlaz:

  BANKROTIRAT
  LUSTRIRAT doživotno sve dosadašnje političare i njima slične
  RASPUSTITI sve strukture do nivoa općine, a i općine pročešljati

  KRENUTI IZNOVA

  To je jedino riješenje za ovo bolesno stanje.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Kriza pred vratima?!
  Alo, di vi živite?! Pa mi smo već 5-6 godina u teškom kolapsu, još nismo prestali padat i pitanje je hoće li se ikad dogodit kakav pozitivan pomak. Proračun svakog dana sve kraći i kraći, a džepova sve više i sve su dublji.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Izlaz:

  Pojačati inspekcijski nadzor,sve male obrte pročešljati kako bi se mogle naplatiti što veće kazne.

  Nabaviti još pokretnih radara i povisti kazne.

  PDV sa 17% povisiti na 25%.

  Nabavka novog voznog parka za sve državne institucije zbog smanjenja troškova održavanja istog.

  Minimalnu mirovinu sniziti za 10%,a maximalnu toliko povećati,jer je ovih prvih puno više.

  ETO PARA…

  Takve ili slične “reforme” očekujem.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.