Katastrofalna situacija u ŽZH: 689 obitelji mjesečno prima po 80 maraka

U ŽZH-u je kao i u ostatku države prisutan veliki broj nezaposlenih osoba, pa nije teško za pretpostaviti da time raste i broj onih koji pomoć traže u jednom od četiri centra za socijalni rad koji djeluju na području ove županije.

O kojem broju korisnika stalne socijalne pomoći u ŽZH-u se radi, Dnevni list je doznao od Jelene Šimić, pomoćnice ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a koja je kazala kako je zaključno s 31. prosinaca prošle godine registrirano 689 korisnika kojima se isplaćuje prosječna mjesečna naknada u iznosu od 80 KM, plus 10 posto što se obračunava za pojedinog člana obitelji. Riječ je o konstantnoj brojci iako je broj onih koji traže jednokratnu pomoć u porastu.

Katastrofalna situacija

”Uglavnom se radi o obiteljima koje nemaju nikakva primanja i obiteljima bez djece. Međutim, puno je veći broj onih kojima se povremeno pomaže preko jednokratne pomoći ili kroz druge vidove socijalne usluge. Zatim tu su korisnici koji su smješteni u različite ustanove od kojih se troškovi za neke djelomično plaćaju, a troškovi za neke idu skroz na teret ministarstva”, kazala je Šimić dodajući kako je poznata procedura za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, a postoji i model kada je riječ o nekoj iznenadnoj situaciji.

Primjerice, ako je riječ o iznenadnom zdravstvenom problemu ili postoji potreba nekakve operacija ili slično, a korisnici nemaju nikakva primanja, dužni su doći u Centar za socijalni rad, podnijeti zahtjev i priložiti medicinsku dokumentaciju kako bi djelatnici centra izišli na teren i utvrdi situaciju ovisno o slučaju. Na upit provode li se programi za povećanje iznosa stalne socijalne pomoći, Šimić je odgovorila kako takvi programi za sada nisu u planu jer imaju problem s kašnjenjem isplate i dosad dogovorenih iznosa.

Uvođenje dječjeg dodatka

”Na federalnoj razini je u tijeku izrada politike zaštite obitelji s djecom kojom se planira i uvođenje plaćanja dječjeg dodatka. Za sada to imaju samo pojedine županije kao što su Sarajevska, Tuzlanska, Zeničko-dobojska koje takva sredstva izdvajaju iz svog proračuna, ali i tu je riječ o minimalnim iznosima od 17 KM kao što je, primjerice, u ZDŽ-u. Također, u svim županijama planira se uvođenje dječjeg dodatka koji bi se financirao iz federalnog proračuna. Ali riječ je o politici koja je još u izradi i treba sačekati kako će takav plan proći u Parlamentu i hoće li se moći osigurati sredstva za njega”, kaže Šimić te dodaje kako je teško očekivati provedbu ove odluke ukoliko ona bude na županijskoj razini, odnosno ako ne bude pod ingerencijom Federacije.

(Dnevni list)

13 komentara

 1. do ovog su nas doveli naši političari koje mi biramo,a time smo sami sebi krivi

  Like(3)Dislike(0)
 2. Strasno, i onda pricate o Grudama kao nekakvoj opcini koja je stabilna i na nogama, a i sama nasa opcina ima dosta tih sa 80 km, ili pak bez ikakvih primanja. Neka svu sirotinju cuva dobri Bog, a vi zlocesti na vlasti cete se silno kajati jer necete spoznati kraljevstvo Njegovo. To ce vam biti kazna, ne treba vam nista drugo.

  Like(6)Dislike(0)
 3. ooooooo 80 km mjesečno pa ušta potroše tolike pare?nek je stid oni koji šalju pa oni koji su dotrali jadni svit do ovoga

  Like(1)Dislike(0)
 4. ooooooo 80 km mjesečno pa ušta potroše tolike pare?nek je stid oni koji šalju pa oni koji su dotrali jadni svit do ovoga

  Like(0)Dislike(0)
 5. Nije se lako spustit na nivo da te okolina proglasi SOCIJALNI SLUČAJ

  Like(1)Dislike(0)
 6. kako je to moguće u općini u kojoj teku med i mlijeko ????

  Like(1)Dislike(0)
 7. to su samo besposlicari. neka odu u violetu i ljudi ce ih primit, pogotovo ako je cijela obitelj bez primanja. ali ne, radije lezat i uzimat socijalku.

  Like(0)Dislike(5)
 8. U Violetu i ja kažem ako sam gladna kruha pošla bih molila za posao al ako ima drugi mogućnosti čak i preko sezone poći raditi i dva posla nije bitno jer s tih 80km ne znam tko normalan si može išta priuštiti……

  Like(0)Dislike(0)
 9. ja imam mjesecno 9000 maraka i malo mi jbg zivim ko car trosim ko kralj

  Like(0)Dislike(1)
 10. Imas ti qurac idiote da te okrenit naopako nebi ispalo 10 km iz tebe

  Like(1)Dislike(2)
 11. Nisam ti ja krivvv sto imas 500 maraka…
  :-))))

  Like(0)Dislike(0)
 12. Žalosno, ali to je naša stvarnost.
  A pogledajte imovinu političara za koje dva desetljeća glasujemo, i uvjek za iste.
  Žalosno je i to što isti ovi nesretnici opet glasuju za iste te ljude.
  Čast Violeti, ali ne može ni to poduzeće popraviti sve nesretne sudbine, ali
  čuo sam da pomažu. Neka, hvala Bogu, da i neki bogati imaju dušu.

  Like(0)Dislike(0)
 13. ja sam išla u violetu niko neradi u obitelji pa mi neće sina da zaposli ostavio je molbu ima 3g

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.