Kladio se na utakmicu Širokog: Šuker upetljan u namještanja

Davor Šuker očito je bio u tješnjoj vezi s ”kraljem kladioničarske mafije” Antom Šapinom nego što se to do sada pretpostavljalo, piše Deutsche Welle navodeći kako to potvrđuju spoznaje njemačkih istražitelja koji su radili na slučaju Šapina.

Po informacijama sportske redakcije njemačke radijske i TV postaje ARD, bivši hrvatski nogometni profesionalac, te aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i član Izvršnog odbora Europske nogometne federacije (UEFA) Davor Šuker umiješan je u skandal s namještanjem nogometnih utakmica više nego što se to do sada pretpostavljalo.

Iz dokumenata kojima raspolažu njemački pravosudni organi u slučaju istrage protiv Ante Šapine, a u koje je redakcija ARD-a imala uvid, može se vidjeti da je u više navrata bilo izravnih kontakata između Šapine i Šukera u vezi s uplatama novčanih iznosa na određene nogometne susrete. Temelj za tvrdnje su dokumentirani ‘brojni” telefonski razgovori koje su ”registrirali” njemački istražitelji, te SMS-poruke.

Tadašnji istražitelji (radi se o 2009. godini) iz njemačkog Bochuma su mišljenja da je Ante Šapina ”koristio” Davora Šukera kao „posrednika“ pri uplatama određenih novčanih iznosa na kladionicama. U jednom telefonskom razgovoru Šapina je, kako se tvrdi, pitao Šukera može li za njega u kladionicama ”plasirati” (uplatiti) različite oklade (kombinacija, hendikep). Šuker je, po navodima pravosudnih organa, za Šapinu trebao obaviti uplatu na najmanje tri utakmice. Radilo se očito o jednoj utakmici Lige prvaka i dva susreta u Europskoj ligi.

Šapina je, piše portal sportschau.de, osim toga Šukeru dao ”dojavu” o još jednoj utakmici koja je navodno bila manipulirana. ”Šapina je (…) prije toga informirao Šukera i dao mu dojavu da se kladi na utakmicu Širokog”, navodi Deutsche Welle.

Po navodima istražitelja, radilo se o utakmici u kvalifikacijama za Europsku ligu između Širokog Brijega i Banantsa iz Erevana, koja je odigrana 9.7.2009.

Davor Šuker trenutno, da podsjetimo, u bochumskom procesu protiv pripadnika tzv. ”kladioničarske mafije” nije niti svjedok niti osumnjičenik. Na to u svojoj reakciji na istražni materijal upućuje i UEFA. Ali, kako dodaje ARD, i UEFA posjeduje istražne dokumente (iz Bochuma!) i navodi da je svjesna njihovog sadržaja. Znači i o naznakama o Šukerovim kontaktima, pa i onima sa (već osuđenim na višegodišnju zatvorsku kaznu) Šapinom.

”Za UEFA-u svejedno očito nije problem da Hrvat obnaša jednu od najviših dužnosti u europskom nogometu”, piše Sportschau. UEFA dodaje kako ”po njezinim saznanjima Šuker još nikada nije bio ispitan ili osumnjičen od strane njemačkih organa”.

Je li UEFA ikada pitala Šukera o njegovoj ulozi u skandalu s namještaljkama, na to pitanje Europska nogometna federacija nije odgovorila. UEFA inače kršenjem pravila smatra situaciju u kojoj se Federaciji ”odmah i bez inzistiranja” ne dojave kontakti s nogometnim manipulatorima.

Sve je to jako sumnjivo, smatra Sylvia Schenk iz njemačke sekcije Transparency Internationala.

”Ako se u optužnici protiv Šapine i drugih spominje Šukerovo ime, kao ime čovjeka koji je možda profitirao od manipulacija, onda bi to UEFA trebala podrobno analizirati i barem pokrenuti istragu, prije nego što nekog izabere u Izvršni odbor”, kaže Schenk za ARD.

Šuker, kako piše ARD, nije bio pretjerano raspoložen za komentiranje navoda iz istražnih krugova u slučaju Šapina i njegovih ranijih kontakata s ”kraljem kladioničarske mafije”.

”Ništa od toga nije istina”, priopćio je glasnogovornik predsjednika HNS-a.

1 komentar

  1. a dije drug mamić i brat njegov

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.