“Klopka”: Marijan Knezović dominirao u raspravi o Hrvatima u BiH

U emisiji “Klopka”, koju vodi Ratko Martinović, oštro se raspravljalo o eventualnom Trećem entitetu i položaju Hrvata u BiH. Na konstataciju Prkačina da su Bosnom upravljali hrvatski banovi, Knezović je oštro odvratio: Naša zemlja se ne zove Bosna.

Gosti su bili Marijan Knezović – kolumnist Portala poskok.info, Ante Prkačin – načelnik Glavnoga stožera HOS-a, Marko Francišković – autor i publicist, te Petar Guberac – Predsjednik inicijativnoga odbora ‘Hrvatski Blok BIH’. Već na početku započela oštra rasprava koja se u ovoj prilično polarizirajućoj temi nastavila gotovo cijelu emisiju.

Marijan Knezović oštro je reagirao na tezu Marka Franciškovića kako je HRHB ustanovljena na dan kada je pao Vukovar i kako su Hrvati u BiH slavili dok je Vukovar padao, kazavši kako je u Vukovaru poginulo jako puno Hrvata iz BiH i kako je osnivanje HRHB bilo jedino sredstvo kako bi se Hrvati u BiH obranili, oštro dodajući kako to nažalost mogu “razumjeti samo oni koji imaju mozak.” Istaknuo je i kako bi stvaranje trećega entiteta najviše pomoglo Hrvatima u Srednjoj Bosni kojima je najteže, dok je njemu kao Hercegovcu treći entitet najmanje potreban.

Francišković je ustvrdio kako su Nino Raspudić i Ivo Lučić apologeti promašene politike trećega entiteta nakon čega mu je Knezović sugerirao kako bi se on trebao diviti i Raspudiću i Lučiću jer po pitanju BiH znaju puno više od njega. Na tezu Petra Guberca kako se on ne boji mudžahedina ni islamista jer oni u BiH ne rade ništa loše dodao je kako se vjerojatno nisu bojali ni hrvatski povratnici u Bugojno koji su zaklani na Badnju večer, prenosi Dnevnik.ba.

Cijela emisija bila je prožeta oštrijim tonovima, ‘ad hominem’ raspravi i bilo je teško goste vratiti na staze pristojnije debate. Posebna rasprava bila je oko trećega entiteta – jedni smatraju kako bi on ponajviše pomogao Hrvatima koji kao manjina žive u određenim područjima, dok drugi tvrde kako bi to bila konačna predaja i gubitak Bosanske Posavine. Na kraju se polemiziralo i o utjecaju bosanskih Hrvata i Hercegovaca na politiku u Hrvatskoj. U referendumskom pitanju ‘Treba li BIH treći entitet’ 78% ljudi odgovorilo je potvrdno.

Izdvojeno iz emisije možete pogledati na poveznici, a cijelu emisiju u priloženom videu:

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.