Kod nas: I za posao konobara potrebna diploma

BiH ima najviše nepismenih i najmanje visokoobrazovanih osoba u regiji. Ipak, taj podatak ne pomaže onima s visokim obrazovanjem doći do posla u odgovarajućem stupnju obrazovanja.

Nelogični oglasi

U zemlji od koje po nezaposlenosti lošije stoje samo Džibuti i Kongo poslodavci mogu tražiti prekvalificirane radnike. O tome svjedoče i na portalima koji se bave posredovanjem u zapošljavanju. “Ono na što imam primjedbu je stručna sprema. Tu ima nelogičnosti, ali mi ništa ne možemo poduzeti.

Traže se komercijalisti s visokom stručnom spremom, a, po mom mišljenju, oni trebaju imati srednju. U 90% slučajeva traži se iskustvo. Zbog hiperprodukcije kadrova VSS, došli smo u situaciju da se traži prekvalificirano osoblje”, kazala je Aida Zejčirović, direktorica portala “BoljiPosao.com” za EuroBlic i dodala da nije nepoznato kako se traže mlade osobe s iskustvom, ali, s druge strane, za iskustvo je potreban posao. Svemu ovome je, dodaje, uzrok neuređeno tržište rada.

“Imamo primjedbe nezaposlenih da su nerealni uvjeti, ali ima i poslodavaca koji se ne žele prilagoditi. Traže posao da ga ne nađu”, rekla je Zejčirović. Uz prekvalificirane radnike, nije neobično da poslodavci traže jednog radnika koji će za njih obavljati više različitih poslova i sve to za jednu mizernu plaću.

“Recepcionar koji treba poznavati knjigovodstvo, konobar sa srednjom školom ili fakultetom, prodavač u trgovini koji treba tražiti nove kupce”, neki su od oglasa za posao s kojima se susreću nezaposlene osobe.

Pa se tako u jednom od oglasa traži recepcionar u hotelu koji treba biti spreman raditi kao ispomoć u restoranu, a u jednom oglasu je navedeno kako prodavaču u prodavaonici ne treba biti teško pomoći kolegama u zaprimanju robe i čišćenju.

Bh. svakodnevnica

U nekim slučajevima se od prodavača traži da, osim prodaje u trgovini, posjećuje kupce i traže nove, što je pak posao komercijalista. U jednom slučaju za rad u cvjećarnici tražili su radnika koji je, osim sposobnosti dekoriranja cvijeća, morao poznavati engleski jezik i rad na računalu.

Danas je u BiH situacija takva da je onima koji nemaju političke i rodbinske veze potrebno završiti fakultet kako bi radili kao konobari, cvjećari, terenski komercijalisti i sl, prenosi Večernji list.

7 komentara

 1. Neka malo dok se dobri radnici isele , trazit ce oni bilo kakvog radnika a nece ga moci naci.

  Like(1)Dislike(0)
 2. A komu bi privatna skola ‘nikad nije kasno’ prodavala diplome.Vlasnik skole ‘uleti’ nekom političaru s par tisuća eura a ovaj progura zakon. Tako se radi u ovoj bijednoj državi.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Tako i treba da mi donese netko kavu čist i pristojan,a ne da kopa nos,plisnav, neobrazovan, nezna pozdravit i td. te što je još najgore većina ih je NEUNIFORMIRANA.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Molin vas da nevrijedjate struku kodnas u Minkenu ako nemas diplomu nemers blizu šanka tučen dvi smjene prvu regularno drugu na crno i jopet jedva 32oo evra koda je zgodno bilo tri godine učit za konobara u Mostaru.al vridillo je Za dom spremni poc kuci.

  Like(0)Dislike(1)
 5. Mislim da treba da za sve poslove ljudi sami moraju ocijeniti sebe.Svatko ko je neuredan masne kose smrdi znojom a kao glavno nezna pozdravit nemora radit.Svatko ko je takav nebi mu dala ni ovce cuvat.Jer vecina kodnas i visoko obrazovani osoba nezna osnovno pravilo ponasanja.Taj zamebe osobno nikada nece bit obtazovan.Ja kao poslodavac nebi mu dala bas nikakav posao.A osobe ponasanja djeca uce u obitelji.Veliko poz…Vesna!

  Like(0)Dislike(1)
 6. Slazem se s komentarom koji govori o trgovini diplomama.ako imas novca za kupit do sutra mozes zavrsit fakultet iako ga jos danas nisi ni upisao.samo pozeli koji zelis.mi smo poseban narod od pamtivjeka,zavrsis fakulet il neku skolu dok si reka keks.zato obicno trebaju 4 radnika umjesto jednog(u javnom sektoru)jedan za zbrajanje,drugi za oduzimanje,treci za mnozenje(razmnozavanje)cetvrti za djeljenje(plijena).

  Like(0)Dislike(0)
 7. Sto baljuzga ova Aida.Samo da mi je znati dije se ona skolovala i stecala kulturu.
  Nema tu znanja,mozgova,vrijednih ljudi,postenih otislo sve sto valja.
  Ostalo jada i bijede i lopova politicara i stari i nemocni.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.