Koja su zanimanja najplaćenija u BiH, čije su plaće najveće?

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u BiH za lipanj 2015. iznosila je 834 KM, što pokazuje nominalni pad za 1,2 posto u odnosu na prosinac 2014. godine, posljednji su dostupni podaci Agencije za statistiku BiH.

Kao i u prethodnom razdoblju, pokazuju statistike, najplaćeniji Bosanci i Hercegovci su oni koji rade s financijama, s obzirom na to da je prosječna plaća u financijskoj i djelatnosti osiguranja u lipnju iznosila 1.350 KM. Neznatno niži prosjek plaće, 1.339 maraka, imali su radnici u energetskoj oblasti, odnosno sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom…, dok su na trećem mjestu najplaćenijih zanimanja informatičari, s prosječnom plaćom u oblasti informatike i komunikacije od 1.200 maraka.

Prosjek plaća iznad 1.000 maraka imaju i zaposleni u oblasti koju statističari evidentiraju kao javna uprava i obrana, obavezno socijalno osiguranje (1.179 KM) te djelatnici u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1.053 KM).

Da su među plaćenijim u državi bankari i informatičari, potvrđeno je Avazu i u Poreznoj upravi FBiH. Prema njihovim podacima, svibanjske plaće pojedinih u ovim oblastima kretale su se i oko 22.000 maraka.

U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plaća portala Posao.ba i Plata.ba.

Kako su za “Avaz” kazali na portalu Posao.ba, prema njihovim podacima, softver inženjeri s magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti imaju plaće od 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM.

– Osobe koje završe Ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali s ovim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje, jer osobe ove struke najčešće registriraju kao nezaposlene. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH, međutim na ovim pozicijama se ponekad nalaze i osobe s drugim diplomama. Primjera radi, financijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM. U bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu plaću u iznosu od 1.900 KM, a rukovoditelji odjeljenja 1.700 KM – objašnjavaju s portala Posao.ba.

Prema njihovim analizama, diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.

Arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno dok strojarski inženjer prima prosječnu plaću od 1.100 KM. Šumarski inženjer ima primanja u iznosu od 1.090 KM, a kemijski 1.040 KM mjesečno, podaci su portala Posao.ba.

– Od ostalih inženjerskih zanimanja, građevinski inžinjer zaradi 980 KM, prometni 970 KM, a najmanje inženjeri poljoprivrede 890 KM. Prevoditelji s diplomom Filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno. Učitelji i nastavnici dobivaju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM. Čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani novinari s prosječnom plaćom novinara u iznosu od 680 KM – objašnjavaju s ovog portala.

2 komentara

  1. Prevelike su to place za ono sto uradite.
    Bolje bi prosli u zivotu da cuvate ovcice.

    Like(0)Dislike(1)
  2. A disu vam politicari?koliko oni zarade bez skole….to niste objavili

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.