Koliko su bh. parlamentarci potrošili na putovanja?

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH od početka ove godine boravili su na mnogobrojnim putovanjima širom svijeta. Bili su u Monacu, Maroku, Rusiji, Norveškoj, SAD-u i drugim zemljama. U deset mjeseci potrošili su više od 230.000 KM.

Ukupno je na službena putovanja državnih parlamentaraca od siječnja do listopada utrošeno 231.572,07 KM. Najviše novca poreznih obveznika parlamentarci su potrošili u svibnju, čak 47.505,98 maraka, a najmanje u kolovozu – 3.873,97 kada su parlamentarci inače na kolektivnom godišnjem odmoru, ali su ipak službeno putovali.

Tako je sudjelovanje Dušanke Majkić na Euroazijskom ženskom forumu u Sankt Petersburgu u Ruskoj Federaciji državu koštalo 3.626,26 maraka, prenosi N1.

Borjana Krišto boravila je u Zagrebu na svečanom otvaranju hotela Sheraton Dubrovnik Riviera i Mlini uz dnevnicu od 218 konvertibilnih maraka.

Aleksandra Pandurević, Halid Genjac i Bariša Čolak prisustvovali su godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a u Helsinkiju u Finskoj. Na četiri dana službenog putovanja utrošeno je 10.296,32 maraka.

Boravak Asima Sarajlića i Nikole Lovrinovića u Stavangeru u Norveškoj na godišnjem zasjedanju NATO-a BiH je koštao 6.623,11, od čega je najviše utrošeno na smještaj.

Za put u Kraljevinu Maroko, kako bi prisustvovali zasjedanju Odbora za ljudska prava o temi “Zaštita svjetske kulturne baštine kojoj prijeti uništenje”, za dva dana tri parlamentarca potrošili su 13.483,90 maraka, od čega je na dnevnice utrošeno 525 maraka po parlamentarcu, odnosno preko dvije i po tisuče maraka na prijevoz. Putovali su Mensura Beganović, Ognjen Tadić i Šemsudin Mehmedović.

U veljači su Šemsudin Mehmedović i Ognjen Tadić putovali u Kneževinu Monako na Plenarnu sjednicu i sastanak Stalnih odbora Parlamentarne skupštine Mediterana te na dnevnice, smještaj, prijevoz i ostale troškove potrošili 5.082,80 maraka. Dnevnice za Monako iznosile su 283,50 KM, a smještaj po jednoj osobi 1.250,23 marke.

U popularnom europskom skijalištu Garmisch-Partenkirchenu na seminaru za parlamentarce u Centru za europsku sigurnosnu politiku prisustvovalo je osam bh. parlamentaraca uz plaćen smještaj i ukupne troškove od 3.809,28. Tamo su boravili Sifet Podžić, Borislav Bojić, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Mario Karamatić, Hanka Vajzović, Hazim Rančić i Darko Babalj.

Gledajući po mjesecima, parlamentarci su u siječnju potrošili skoro devet tisuća KM. U veljači taj iznos je bio duplo veći te su potrošili skoro 18 tisuća koliko je bilo u ožujku i u travnju.

U svibnju su potrošili nevjerojatnih 47.500 KM, a u lipnju 30.000 KM. Srpanj je bh. građane koštao skoro 17.000 KM dok je kolovoz, inače mjesec u kojem su parlamentarci na godišnjem odmoru, koštao 3.873,97 KM.

Troškovi za putovanja i dnevnice parlamentaraca u rujnu iznosili su 44.000 KM dok je u listopadu ta brojka iznosila 26.400 KM, prenosi N1.

(N1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.