Kongregacija donijela negativan sud o ukazanjima u Međugorju

Kongregacija za nauk vjere donijela je negativan zaključak u pogledu autentičnosti Gospinih ukazanja u Međugorju, prenose talijanski mediji.

Prema izvješćima, Kongregacija za nauk vjere je održala svoj plenarni sastanak 24. lipnja, na kojem su članovi raspravljali zaključke posebne papinske komisije koja je istraživala međugorski fenomen. Kako donosi vatikanski reporter Gianluca Barile, Kongregacija se složila sa zaključkom komisije da apsolutno nema dokaza o nadnaravnim pojavama u Međugorju.

Zaključci Kongregacije za nauk vjere sada će biti dostavljeni papi Franji, koji će donijeti konačnu odluku u tom predmetu. Ako su izvješća točna, te papa potvrdi negativan zaključak o međugorskom fenomenu, odluka će imati snažan utjecaj na tisuće vjernika koji su razvili posebnu povezanost s Međugorjem.

Kongregacija je, kako se navodi, u biti podržala pravorijek koji su 1991. donijeli biskupi tadašnje Jugoslavije. Kongregacija ce također preporučiti biskupima da u svojim biskupijama ne dopuštaju sastanke, svjedočenja i vidanja koja održavaju vidioci, a vjernicima da ne sudjeluju u takvim događajima.

Međugorje tako neće dobiti ni status svetišta, međutim, Kongregacija će navodno podržati Međugorje kao “mjesto molitve”, u vidu brojnih izvješća intenzivne duhovnosti koju posjetitelji tamo doživljavaju. Hodočašća u Međugorje neće biti zabranjena, pod uvjetom da se ne baziraju na navodnim ukazanjima.

Ranije ovog mjeseca, papa Franjo je rekao medijima da je Vatikan blizu donošenja odluke o Međugorju, te je rekao da očekuje izvješće od Kongregacije za nauk vjere, te da će potom biti priopćeni rezultati.

Iz Vatikana nije bilo službenoga priopćenja o sjednici, zaključci će biti javno objavljeni tek kada, i ako, ih odobri papa Franjo.

Bljesak.info

4 komentara

 1. A što reći na ovo. Mislim očekivano, ali opet sa nekim žalom.
  Naša vjera se zasniva na onom što svjedoči – VJEROVANJE – vjerujem u Boga Oca svemogućega itd.
  Sve ostalo je stvar odabira vjernika, a taj odabir može ponekad biti blagoslov, a ponekad i grijeh.

  Međugorje – tri mjesta (brdo ukazanja, križevac i krug crkve) su mjesta molitve i DUHOVNOG MIRA.
  Ostalo je (izuzev par institucija) samo kičeraj, veliki biznis i bogaćenje, što opet i nije loše jer stvara
  poduzetničku turističku klimu, zapošljavanje i sl.
  To duhovno mjesto trebalo bi biti primjer ostalima, a ono je leglo neprijavljenoh poduzetništva, rada na crno i sl.
  Zar Isus nije rekao: “BOGU BOŽJE, CARU CAREVO. Znači da porez treba platiti, a ne ga utajiti.

  Mi smo pozvani moliti u miru, a ukazanja – to nije stvar vjernika.
  Katolik sam, a isto mislim da crkva u svojim krugovima ima mnogo pametnih ljudi koji su sudjelovali u ovoj odluci.
  Ma u šta ja vjerovao ipak ću podržati papin dekret.
  I dalje ću se MOLITI U MEĐUGORJU i više neću razmišljati jesu li ukazanja stvarna ili ne, a najmanje to da ću
  osuđivati nekog koji tvrdi jedno ili drugo. BOŽE SAČUVAJ. Svak od nas ponaosob gradi svoj DUHOVNI SVIJET.
  Bog nam je dao tu slobodu. Tko sam ja da to preispitujem.
  Naka je blagoslovljena naša DJEVICA MARIJA, i njen sin ISUS KRIST, jer oni su tu uvijek s nama, a ne samo u Međugorju.

  Like(12)Dislike(0)
 2. Pametan li si Kokolo!
  Čiji li si?

  Like(0)Dislike(2)
 3. onoj vicki ni đava se ne bih ukaza

  Like(2)Dislike(1)
 4. Veće medijske harange na Međugorje moj dragi plisko nije bilo ni za najcrnjeg komunizma. Šta sad Gospa ima s neplaćanjem poreza, neplanskom gradnjom i bogaćenjem pojedinaca. Pa porez se neplaća i izvan Međugorja, planski se ne gradi nigdi, a pojedinci se bogate svagdi u ovoj grebenoj državi (a i šire) koja to nije. Vezati to uz Međugorje možemo samo konstatacijom da pojedini grešni ljudi, svećenici i dužnosnici (pa i vidioci)ne poštuju Gospine poruke. Točka! Sve drugo je vrlo vrlo plisnavo. Da ima slobodne i učinkovite države onda bi Međugorje bilo odterećeno od svih ovih ljudskih prljavština i ostalo samo s svojom nebeskom istinom! Predosjećam da će mudri otac Franjo pozvati na rješavanje i okajanje očitih ljudskih slabosti grijeha i propusta a konačnu Vatikansku prosudbu o Gospinu ukazanju ostaviti za takva vremena. I valjda će to prvo priopćiti bogobojaznom Jutarnjem listu, Indexu i onoj prekrasnoj novinarki s HRTa a ne tamo nekim talijanima koji hoće ustaviti svoje hodočasnike u svoja svetišta. A jesan ga sad zavrnija aa plisko…

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.