Kontrola braniteljsko-invalidskih prava: Na reviziju ide 34.567 predmeta

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, prema riječima Salke Bukvarevića, resornog ministra, obvezno je da svaka tri mjeseca informira Vladu FBiH o provođenju Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Od početka primjene Zakona o reviziji, govori Bukvarević za Faktor, pregledano je 103.469 predmeta, a iz prava je zbog nepostojanja potrebne papirologije izbačeno 1.340 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

– Revizija se nastavlja i u narednom razdoblju i ostalo je još da se pregleda 34.567 predmeta. U ovoj godini prekontrolirano je do sada 12.000 predmeta i imamo obvezu i zadaću nastaviti s kontrolom. Naime, kontrolirat će se, kako oni koji primaju osobne invalidnine, poput ratnih vojnih invalida, tako i obiteljske invalidnine, odnosno, obitelji poginulih branitelja. Predmet revizije su i oni koji primaju naknade u oblasti dobitnika najvećih ratnih priznanja i oni koji su ostvarili prijevremeno povoljnije umirovljenje u skladu s pravima demobiliziranih branitelja i drugih braniteljskih kategorija – govori Bukvarević.

Dodaje da je tijekom revizije ustanovljen broj onih koji nisu imali odgovarajuću dokumentaciju.

– Riječ je o 1.340 njih koji su izbačeni iz prava. To su ljudi koji su u proteklom razdoblju rješenjem izvedeni iz prava jer nisu imali odgovarajuću papirologiju da su pripadnici oružanih snaga – objašnjava Bukvarević.

Upitan zašto se informacija o provođenju Zakona kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite nakon Vlade FBiH dostavlja i uredu Međunarodnog monetarnog fonda, Bukvarević kaže da takva praksa postoji od ranije.

– To je Vlada FBiH iz ranijeg saziva utvrdila i to je i naša obveza. Dakle informacija se dostavlja uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu. Na kraju krajeva, naša je obaveza da to javno prezentiramo, tako da nam nije teško. I trebaju se svi upoznati s revizijom u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite – rekao je Bukvarević.

VL

5 komentara

 1. opet pušku u ruke

  Like(0)Dislike(2)
 2. Odmastiti puske uredno,podmazati odgovarajucim uljem koje je predvidjeno za pusku,da nebi bilo zastekala mi puska.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Ma pusti mudžahedine vidiš dase sami biju međuse samo im triba dat eksploziva

  Like(0)Dislike(0)
 4. Zasto je onda problem objaviti ko su primaoci najvecih invalidnina sa kojim cinovima i uostalom citav registar primaoca i skinutih i koji su cinovi kad cemo transparentno!

  Like(1)Dislike(0)
 5. obavezno i pod hitno objavit registar branitelja

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.