Korak bliže naplati TV pretplate preko računa za struju

Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine, koji su predložili zastupnici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, članovi komisije usvojili su osam amandmana koje su usuglasili i predložili zastupnici Mirsad Mešić, Hanka Vajzović, Momčilo Novaković i Amir Fazlić.

Komisija nije usvojila po jedan amandman koji su predložili zastupnici Nikola Lovrinović i Staša Košarac. Oni su najavili da će svoje amandmane obnoviti i na samoj sjednici Zastupničkog doma.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je nakon sjednice izjavio novinarima da su usvojenim amandmanima dobili potpuno novi model naplate RTV pretplate.

Po njegovim riječima, RTV pretplata bi se, ukoliko zakon bude usvojen u oba doma, naplaćivala putem računa za električnu energiju.

”Javni servisi bi potpisali ugovor s distributerima električne energije na nivou Federacije BiH i RS-a i na taj način bi se sredstva uplaćivala, kao i dosad, na jedinstven račun odakle bi se vršila raspodjela sredstava po promijenjenim postocima. Umjesto dosadašnjih 25:25:50, sad bi bilo 30 posto za Servis Federacije BiH, 30 posto za Javni servis RS-a i 40 posto za BHRT”, pojasnio je Novaković.

Naveo je da se Odbor Sistema usuglasio na ovaj iznos 30:30:40.

”Dakle, to je prijedlog tri javna servisa. To smo mi samo preuzeli kao predlagači od usuglašenog stava tri javna servisa. Smatramo da je ono što su servisi usuglasili kao zajednički stav dovoljno rješenje ili dovoljan putokaz i nama da možemo to rješenje prihvatiti”, kazao je Novaković.

Dodao je da su marketinški prihodi do sada uplaćivani na jedinstven račun, nastavili bi se i dalje uplaćivati na jedinstven račun.

”S tim što treba imati u vidu da je primjena zakona ograničena na 12 mjeseci, s mogućnošću, ukoliko se u ovih 12 mjeseci ne pronađe trajno rješenje, da se nastavi primjena naplate na ovaj način. Uz već ranije usvojeni zaključak Doma da se formira interresorna radna grupa koja bi imala nešto manje od godinu dana da zajedno s menadžmentima i Odborom sistema dođe do trajnog i efikasnog rješenja naplate pretplate”, kazao je Novaković.

Komisija za promet i komunikacije je na današnjoj sjednici podržala zastupničku iniciјаtivu Dеnisа Bеćirоvićа kojom bi se zаdužilo Vijeće ministаrа BiH dа, nајkаsniје u rоku оd 90 dаnа оd dаnа usvајаnjа оvе iniciјаtivе u Zastupničkom dоmu Pаrlаmеntаrnе skupštinе BiH, sаčini i u pаrlаmеntаrnu prоcеduru dоstаvi izvјеštај о primjeni Spоrаzumа о оsnivаnju јаvnih kоrpоrаciја BiH (Аnеks 9. Daytоnskоg mirоvnоg spоrаzumа), s priјеdlоgоm аkcijskog plаnа zа primjenu nаvеdеnоg spоrаzumа.

11 komentara

 1. Ovo je samo podržan prijedlog zakona od nekakve komisije koja je taj isti prijedlog dobila od ftva i bhrta. Nema ovo šanse za proć.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ni šta neću platiti za šta ne donijem poseban račun. Žalit ću se sudu u Strazburu ako treba.
  Šta ima priključak struje veze sa Tv pretplatom. Šta ako netko ima više priljučaka, mora onda platiti i više pretplata.
  Izvolite gospodo TV nek ide na tržište kao i sve drugo i nek se financira od reklama i usluga.
  Zašto bih plaćao nešta šta ne koristim. Jugo zakon valja ako treba pljačkati ljude, ali ako je imalo socijalan treba ga mjenjati i ukinut socijalna davanja i podršku građanima. jer je to JUGO ostavština koja nije dobra.

  Zaboravite. kad čujem da se na državnoj televiziji priča hrvatskim jeziko onda od mene možete tražiti pretplatu po zakonu, do tada niti vas gledam niti vas plaćam.

  Like(8)Dislike(0)
 3. Nema ništa na hrvatskom jeziku s toga nema ni plaćanja.

  Like(4)Dislike(1)
 4. Mislim da se onda neće ni struja plaćati, bolje im je da ne čačkaju izbit će pravi neredi.

  Like(1)Dislike(1)
 5. jedan fening za to govno necu dat

  Like(3)Dislike(1)
 6. Sve je izglednije da ce covic i hdz pare koje su izvukli iz zdrastva privrede i telekomunikacija ia danas ulazu u svoja privatna osiguranja te novce kupe tv a samo im to jos fali ali nemogu se nacionalno podjeliti svi daje pokradu a kazete da vi necete placati a hocete hocete covicu registraciju i osiguranje covicu struju covicu telefon a uskoro i tv pretplatu a od covica cete dobiti supe u dupe -zivili vi meni glupsoni

  Like(1)Dislike(1)
 7. Lopovi fali im sigurno pa daj narode , to su budalastine nit sta imaju, nista samo udri po sirotinji

  Like(0)Dislike(1)
 8. Nemam kad sist kamoli gredat tu vražiju napravu. Od kad sam se bacio u cmilje ne pozitivan u kuću, malo se plakni i ajde nazad. E i sad ja da tute nekom nešto plaćam. To su bresmislice. Ajd Bog …odo kopat.

  Like(2)Dislike(0)
 9. Glasajmo za hdz glupsoni hjebo vas on kad ce vam vise iz guzice u glavu doc jedan glas jedna ovca za sisanje ble ble blejite vi sada ali ce vam uzet i zadnji fening i cmilje ce te prodavat za marku zivio covic

  Like(0)Dislike(1)
 10. Koliko jos treba da se narod digne na ustanak protiv domaceg neprijatelja koji je opasniji za narod od svih drugih skupa..od cetnika turaka itd. Njih smo se nekako rijesili al kako ovog unutarnjeg neprijatelja Covicevaca i njihove garniture sljedbenika mafijasa,udbasa,bande,lopova,uhljeba,vucibatina koje mogu kupiti i za jednu kavu! Ti i dalje vladaju,unistavaju sve cega se dohvate,od radnih mjesta,firmi,zdravstva skolstva,pravosudja,te vrse veliki genocid nad svojim narodom, unistavajuci ih svojim nedjelima te iseljavajuci obitelji, protjerivajuci ih sa svojih ognjista ponovno u bijeli svijet. Zapitaju li se ti titići i zulumasi kad narod,te svoje robove iz ovog robovlasnickog drustva protjeraju da idu ponovno trbuhom za kruhom koga ce onda pljackati i provoditi zulum da bi mogli puniti svoje torbe..sve ce to biti do jednog dana kad narodu prekipi i kaze “DOSTA”bando! Kao u vrijeme turskog i titina zuluma koji jos traje i tako unistava tu ljudsku srz..prisiljavajuci narod da im placa sve te njihove silne poreze pa i tu rnjihovu tv pretplatu cime bi narod mogli lakse zatupljivati i lagati..da je sve lijepo i krasno..kao sto se radi i u Sjevernoj Koreji.. Mislim da narod postaje sve pismeniji.ima pogled u svijet prati strane demokratske medije raspoznaje dobro od zla.sve manje cita i gleda te nametnute domace tocnije sjevernokorejske propagandne medije..ftv.tvbih,moja tv .nek se samo upitaju cije su to sve tv ko je vlasnik ko ih finansira..(sve domaci mafijasi,lopovi,udbasi)i sta mozete od njoh cuti..sve lijepo i krasno..za njih da..jer gotovo pa nitko od takvih nije iza resetaka i mogu raditi sta zele..i narodu lagatot al mislim da dolazi vrijeme i narod ce polako otvariti oci

  Like(0)Dislike(1)
 11. Nista od tog elektro nesmije preuzeti to sranje , inace ce i sami upasti u govna . Toliko o tome.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.