Korisnici peleta u BiH bore se s cijenama i do 370 KM

Poučeni iskustvom od prošle zime, kada je zavladala nestašica peleta, bh. građani su se već tijekom ljeta angažirali oko potražnje peleta za nadolazeću zimsku sezonu. I ovog puta su se suočili ili s nestašicom ili višim cijenama koje se kreću čak i do 370 KM.

Da je potražnja porasla, potvrdile su za Klix.ba i tvrtke koje se bave proizvodnjom peleta.

“Proizvodimo 20.000 tona godišnje, a trenutno smo rasprodani do siječnja. S obzirom da smo mi proizvođači kotlova za pelet, s peletom koji proizvodimo opskrbljujemo samo kupce naših kotlova. Cijena je već četiri godine ista. Izvan sezone je 250 KM, a u sezoni 280 KM. Ništa nismo izvezli. Prošle zime su kupci naišli na umjetnu krizu koja je napravljena samo da bi se cijena peleta povećala. Kada su se cijene na drugim mjestima povećale, mi smo zadržali istu cijenu i kupci su nam se vratili”, kazao je za Klix.ba Mustafa Bašić iz tvrtke Kovan d.o.o Gračanica.

Dosta upita, ali i višu cijenu ima i proizvodni segment tvrtke FIS d.o.o gdje tona peleta košta 364 KM.

“Ovu sezonu smo prebukirani, bili smo i prošle sezone, uvijek se traži vreća više. Trenutno ne proizvodimo pelet i nećemo ga proizvoditi sigurno još mjesec dana zbog kvara stroja”, kazali su iz ove tvrtke.

Energent koji je poznat kao najmanji zagađivač okoliša, ukoliko je u potpunosti napravljen od drvenih ostataka, sve je atraktivniji i među građanima Republike Srpske. Ipak, proizvođači tvrde da nestašice, usprkos povećanoj potražnji, nema.

“Proizvodnja je ugovorena na početku godine i osigurana je potrebna količina za naše redovite kupce. Imamo zimsku i ljetnu cijenu, a cijena se mijenja 1. listopada svake godine. Cijena ovisi od količine i dinamike isporuke i u odnosu na prošlu godinu je porasla za 10 KM po toni”, rekli su iz tvrtke ENSA BH iz Srpca.

Ističu da cijena nije porasla zbog veće potražnje nego zbog povećanja cijene sirovine. Pelet je 10. kolovoza poskupio i u Bosanskom Novom, a proizvođač iz ovog grada tvrdi da ga imaju dovoljno, a može se kupiti po cijeni od 330 KM po toni.

Cijenu osim potražnje i poskupljenja sirovine diktira i kvaliteta, a tvrtke koje se bave samo prodajom peleta ističu da njegova kvaliteta nikada nije bila lošija. Pelet je među bh. građanima u posljednjih nekoliko godina postao sve popularniji jer u potpunosti zadovoljava visoko ekološke standarde i ne ugrožava okolinu i prirodu, pod uvjetom da je napravljen mljevenjem, sušenjem i presovanjem materijala biološkog porijekla.

Osim toga, proizvođači peleta ističu da iskorištenost energije kod peleta iznosi preko 90 posto te da kilogram peleta može proizvesti oko pet kilovat sati toplotne energije. Međutim, upitno je koliko će korisnici razmišljati o zagađenju i iskorištenosti energije ukoliko se praksa poskupljenja i problemi s nabavkom nastave.

18 komentara

 1. Pelet je zakon samo pritisnes gumb i ono lipo grije guzicu. A one seljacine neka lupaju sikiron i drndaju Stihlovkon ako se misle ugrijat oko Smederevca. Pa koja muka kad se ror zacepi pa svukud dimi samo na ror nece a ja lipo uzmem usisivac i pokupim ono malo pepela i opet nastavi grijat

  Like(5)Dislike(5)
 2. Zekane ne klepetaj
  Ko je mialio kad se tek pojavio onako povoljan pelet da ce cijena ovako skocit. Evo ja sam vec četiri nacina grijanja izminja u kuci sve mislin evo ga kad ono opet nista. Ima li iko pametan da mi zna kazat sta je najbolhe

  Like(0)Dislike(0)
 3. Moj “farmeru” slicno sam i ja prosa
  Najprije struja. Malo ukradi malo vako nako dok nije ujtilo. Loz ulje idealno u Švabe pola marke po litri ali samo prvo punjenje posle duplo pa troduplo. Kazu plin isplativ. Daj ga velin. Kad nista ni od toga. Oribacin na drva jednu zimu jedva nekako ko ce lozit i cistit. Kaze zena j…n tebe i to jesi vidio u kume Mile kako je lipo toplo grije se na pelet niti triba lozit ni cistit a jeftino. Daj velin meci i evo ga sad. A komsija Luka nakvo narodno grijanje svi mu se smijali al eno ga i sad se grije nanj

  Like(1)Dislike(0)
 4. Moj zekane ja mislim da ti pelet nisi ni vidio a kamoli se grijes na njega.Ti si jos na grabovini kako ti i ime kaze.

  Like(0)Dislike(1)
 5. Ja kupio u 4.mjesecu i platio 230KM/po toni i sad lipo mozak #NAPAŠU😝😝😝😝😝😝

  Like(1)Dislike(2)
 6. Vazda po jadnoj sirotinji.
  Pa dokle više?
  A oni brezobraznici što drva lože prođu s dvi tone poleta godišnje.

  Like(0)Dislike(1)
 7. Culi nisam pelet ni vidio
  Pa vidio sam zimus ljude kako trče i traze pelet i placaju po enornim cijenama a ja sidim kraj ognjista grijem se i smijem se modernim budalama. Pritaknem jos jednu bilju potegnem jos sto je ostalo u bukari i uvucem se mladi pod gunj. Ah miline Boze dragi

  Like(2)Dislike(1)
 8. Sirotinja je sama sebi kriva

  Like(0)Dislike(1)
 9. Ja skinem s internrta par kw do ponoći a poslije se grijem preko facebooka.

  Like(2)Dislike(1)
 10. Kako je sirotinja kad se grije “moderno” a moderno se dobro plati .Sirotinja se grije na drva

  Like(2)Dislike(2)
 11. Izgoreno ulje kad vec imas pec za 600km mozes cijelu zimu da se grijes

  Like(0)Dislike(1)
 12. Nije istina! 270 km u Šuici!

  Like(2)Dislike(0)
 13. Ti sto si kupio pelet u 4.mj. vidit ćeš kakve ti je kvalitete kad ga budeš ložio. Tad pravljen pelet je od sirove građe i ništa nevalja.

  Like(0)Dislike(0)
 14. Ko je za stranku i narod, i stranka se pobrine za njega… Ko ne može platiti 400-500 km struje nek’ cijepa drva!

  Like(0)Dislike(1)
 15. Ovako prvo sam kuću grija na ugalj centralno 70-80 tih, nakon toga prešao na ložulje bilo jeftino, do 2004 i isplativo.Okrenuo na briket pošto je tada tona bilo 120KM đaba,pa se vratio na drva skočila cijena briketa,
  e onda došao pelet pošto sam imao iskustva sa briketom jer sam znao sam da će i cijena peleta skočiti tako da mi je lokalni majstor preokrenuo kotao na izgorivo ulje. nakon par godina preokrenuo na sječku i piljevinu.

  Preporučujem svima koji imaju kotlove na pelet da preokrenu na sječku i piljevinu potreban vam je silos.Evo u posušju u pilani bacaju piljevinu kao i u većini pilana.

  Evo ja sebi svake godine iz hrvatske dotram kamion otpada ljuske od orasa,badema,lješnjaka….Tvornice koje prerađuju te svari njima je otpad koji bacaju.

  A možete i praviti preko ljeta od piljevine brikete potrebna vam je presa hidraulička cc 250KM
  Mješa se piljevina i papir dobija se tvrdi briket daleko bolji od kupovnog.

  Like(0)Dislike(0)
 16. Ma nisu u pitanju pare,oni bi bili gospoda a ne bi to platili.radi mene nek bude tona 500 maraka,ja se mucim sa drvima i ugljom,ne glumim gospodu pa opet kosta.

  Like(0)Dislike(2)
 17. Dok god ima ovaca biti ce i vune samo šisaj.

  Like(0)Dislike(0)
 18. Za tot:
  To je bila ironija, normalno da se na pelet grije onaj ko ima love, zato nek ne pizde.
  Da nemaju, grijali bi se, i kuvali i pekli na drva ko većina naroda.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.