Kriterij ograničenja brzine zastario, nova cesta Široki – Tromeđa i treći trak Kočerin – Vranić

Prometni znakovi koji upozoravaju vozače koji voze cestama kroz Zapadnohercegovačku županiju već odavno su po svojem sadržaju zastarjeli i rađeni su po kriteriju onog vremena kad su tadašnja vozila bila daleko slabija i nesigurnija za razliku od današnjih. Ljudi iz struke koji se bave ovim pitanjima u Dokumentu strategije za razvoj ŽZH-a navode da je sadašnji kriterij o ograničenju brzine štetan za građane i gospodarstvo ove županije jer ne omogućavaju optimalno korištenje voznih i sigurnosnih karakteristika radi povećanja protočnosti prometa. Nadalje, ‘dokument’ donosi upozorenje kako većinu cesta u Zapadnohercegovačkoj županiji treba hitno rekonstruirati ali isto tako se naznačuje da je za većinu dionica nadležna FBiH. Ceste u nadležnosti županije su ističu u vrlo lošem stanju zbog nedostatka sredstava te je najavljena potreba za izgradnjom nove ceste Široki Brijeg – Tromeđa koja bi bila spojena na novu planiranu cestu. Trasa je ucrtana po postojećoj cesti Hamzići – Lipno do križanja s dionicama Podledinac – Zvirovići.

Što se tiče dioni ce na cesti Široki Brijeg – Posušje (Kočerin – Vranić) a koja je u nadležnosti Federacije potrebno je izgraditi treći trak kako bi se sigurnost, kvaliteta i protočnost prometa doveli na zadovoljavajuću razinu koja bi omogućila uz navedenu sigurnost i protočnost također i jedan zamah gospodarstvu ove županije.

U dokumentu se nadalje navodi kako je potrebno u razdoblju 2015 – 2020 izvršiti rekonstrukciju svih cesta, izraditi novi elaborat o ograničenju brzine, postaviti nove prometne znakove i signalizaciju o ograničenju brzine te otkloniti brojne crne točke kojih ima gotovo na svim cestama u županiji.

Ako bi se stvari koje su navedene u ovom ‘dokumentu’ počele realizirati po navedenim uputama i prijedlozima ovaj dio Hercegovine, piše ABCportal, bi u nekom bližem razdoblju postao područje na kojem bi procvala cestogradnja.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.