Krivotvoreno 556 novčanica od 100 KM i 1.766 kovanica

Krivotvorenje novca nanosi ozbiljne štete funkcioniranju ekonomije, a u prvih deset mjeseci 2016. godine u Bosni i Hercegovini najviše su krivotvorene novčanice u iznosu od 100 KM. Prema podacima Središnje banke BiH, ove godine krivotvoreno je 556 komada novčanica i 1.766 komada kovanica KM.

Krivotvoreni novac je novac u opticaju koji je proizveden ilegalno. Ova vrsta novca slična je službenim sredstvima plaćanja, ali se generalno krivotvorene novčanice razlikuju od autentičnih, piše Večernji.ba.

Ovakvom vrstom prevare nanose se ozbiljne štete ekonomiji države s obzirom na to da se time smanjuje vrijednosti pravog novca i povećanje cijena zbog kruženja više novca u državi, što se u konačnici naziva inflacijom.

Građani ne prepoznaju razliku

Također, krivotvorenje dovodi i do smanjenja prihvatljivosti papirnatog novca i gubitaka nastalih prihvaćanjem lažnog novca, jer se ne nadoknađuje vrijednost krivotvorenih novčanica.

Iz Središnje banke (SB) BiH kazali su kako je u periodu od 1. siječnja do 1. listopada 2016. godine u SBBiH registrirano ukupno 556 komada krivotvorenih novčanica i 1.766 komada krivotvorenih kovanica KM.

Dodaju da je u istom periodu prošle godine broj registriranih krivotvorenih novčanica KM bio 880 komada, od kojih najviše novčanica od 20 KM (556 komada), a krivotvorenih kovanica 1.078, od kojih najviše kovanica u apoenu od 1 KM (701 komad).

Građani često ne znaju prepoznati razliku između prave novčanice i one krivotvorene. Iz SB BiH upozoravaju da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

Zaštitni elementi

Preporučljivo je provjeriti što više ovih elemenata na sumnjivoj novčanici pa i usporediti ih s elementima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije, navode iz SBBiH.

Kako kažu, krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizualno te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično. Sve građane BiH pozivaju da ukoliko dođu u posjed krivotvorenog novca to prijave policiji.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.