Kruh, brašno, čokolada, najskuplji u Širokom

Mostar i Široki Brijeg su i dalje najskuplji gradovi u FBiH kada su u pitanju prehrambeni proizvodi i usluge, pokazuju analize Federalnog ministarstva trgovine za lipanj. Iako je vrlo teško uspoređivati prosječne cijene proizvoda i usluga, jer cijene variraju i po nekoliko maraka u pojedinim gradovima, ipak je najveći broj proizvoda najskuplji upravo u ova dva grada.

Velike razlike

Brašno je najskuplje u Širokom Brijegu gdje je cijena po kilogramu 1,4 KM, dok je u Tuzli dvostruko jeftinije i iznosi 0,70 KM po kilogramu. Najskuplju rižu jedu Mostarci, točnije cijena kilograma u gradu na Neretvi iznosi 5 KM, dok za kilogram iste namirnice u Orašju trebaju izdvojiti 1,8 KM. Lijekovi i pizza najskuplji su, također, u Mostaru. Za lijekove Ranibos, Ranistan, Ranital u Mostaru morate izdvojiti čak 7,5 po kutiji, dok ćete za istu dozu u Livnu i Goraždu izdvojiti 2,2 KM. Pizza, srednja, za jednu osobu u Mostaru košta 9,5 KM, Sarajevu 8,3, a u Širokom 8 KM. Najjeftinija pizza je u Zenici 5,1 KM. Zanimljivo je i da za gradski prijevoz najviše novca moraju izdvojiti upravo Mostarci gdje prosječna cijena karte iznosi 2,1 KM, dok je ista u Sarajevu 1,5 KM, a u Širokom Brijegu 1 KM. U Mostaru je cijena banana najviša u FBiH i iznosi 2,8 KM po kilogramu. Mostar prednjači i po cijenama frizerskih usluga, pranje poluduge kose s feniranjem iznosi 12 KM, kao i muško šišanje koje iznosi 7 KM. Skuplje se isfenirati i ošišati samo u Sarajevu. Da paradoks bude veći, Mostarci su vodeći i po cijenama pitke vode za kućanstvo za čiji m3 Mostarci plaćaju 1,2 KM, dok Širokobriježani i Sarajlije za to moraju izdvojiti 1,1 KM. Najjeftiniju vodu plaćaju Zeničani 0,5 KM po kubnom metru. Čokolada je najskuplja u Širokom gdje se za kilogram mora izdvojiti 18,1 KM, dok ista količina u Goraždu košta 12,4 KM.

Sol jeftinija u Hercegovini

Dok su cijene električne energije u cijeloj Federaciji ujednačene, cijene ogrijevnog drva znatno varira. Pa je tako kubni metar najjeftinije nabaviti u Orašju gdje je potrebno izdvojiti 60 KM, dok je cijena iste količine u Mostaru 80 KM, gdje su drva i najskuplja u FBiH. Zanimljivo je i da je kuhinjska sol najskuplja u Sarajevu 1 KM za kg, slijedi Tuzla s cijenom od 0,9 KM za kg, gdje se usput rečeno sol proizvodi. Ista sol u Mostaru i Širokom košta 0,8 KM po kg. Šampon za kosu je najskuplji u gradu na Neretvi i za njega je potrebno izdvojiti 4,8 KM. Za ovaj proizvod najmanje moraju izdvojiti Širokobriježani 2,9 KM. Dječje pelene najskuplje su u Širokom 28,6 KM, a najjeftinije u Zenici 24,9 .

vecernji.ba

1 komentar

  1. a grude, ljubuški i posušije tu je još skuplje bolan bio..

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.