Kuće prazne u Posušju, u selima ipak malo življe

Mnogo se toga promijenilo i u posuškome kraju posljednjih desetljeća. Mnogi su iz svojih sela i zaselaka otišli u gradska područja kako bi živjeli u boljim uvjetima i lakše stizali do posla. Posušje i bliža okolica već su prepuni kuća, ali su mnoge prazne. Posuška vlast nastoji graditi novu školu jer je sadašnja pretijesna, ali su teška vremena za završetak te zgrade, piše Večernji list BiH.

Na drugoj strani, u posuškim selima škole nestaju jer je premalo djece. Ovih je dana jedna od vrućih tema život na selu i u središtu općine. Prošetali smo se stoga od Vira, preko Posušja, do Sopča i Rakitna, pa sve do Bosiljne podno Čvrsnice.

– Kod nas je u Viru manji broj djece u školama, ali i Virana. Sele se na sve strane, a mnogi žele tu ostati. Očekujemo rješenje pitanja vodovoda, što će poticati na ostanak u ovome kraju, rekli su nam Virani Ivan, Žara i Petar.

Sobač je mali krajolik iznad Posušja u raseljenoj MZ Tribistovo. Taj se kraj raselio i zbog gradnje velikog jezera, ali u Sopču ipak žive dobro i sada ih je 30-ak. Svi su zdravi i veseli, posebice Toma Čuljak koji će uskoro slaviti 90. rođendan.

– Ma, gdje je tako lijepo i zdravo kao na selu… Sve je domaće i zdravo, ne trošim lijekove jer su svi oko mene. Zdravlje je dobro, zrak čist, sve rodi u vrtu, a malo dalje i šumski plodovi. Hvala i profesoru Slavi Bagi koji me je posjetio, a on je napisao knjigu o našoj zdravoj prehrani “Dobar tek BiH”, rekao nam je Toma i fotografirao se s autorom te poznate i vrijedne knjige Slave Antina Bage.

I Rakitno oživljava te je sve manje onih koji kane u grad. Tu ima svega za dobar život. Malo sjevernije, u Bosiljni, pravi je raj za odmor i zdravu domaću hranu. Tomo Mihalj podržava okrugli stol o zdravoj hrani. Svi vole domaće i okreću se seoskim i brdskim krajevima jer nude mnogo toga za bolji život. Dok smo razgovarali o toj aktualnoj temi i izletnici su potvrdili kako im je drag posuški krajolik. Jedan je Sarajlija potvrdio kako iz Sarajeva na more kreće upravo preko Blidinja, Rakitna i Posušja. Sela su prepuna ljepote i zdravlja, što i Posušani sve više potvrđuju te žele ostati u svom kraju, od središta općine pa sve do sela i zaselaka.•

2 komentara

  1. Od vode ces u Viru ziviti? Nisam odselio zato sto nemam vode vec zato sto je nemam za cime popiti. Zavrsila bi se skola u gradu al dok se materijal knjizi na skolu grade se kuce i vikendice od istog. A gospoda iz rakitna ne trosi lijekove jer ih nema, placas zdravstveno cijeli zivot i lijekova….nema. Daj mi razlog samo jedan da ostanem tu? Ćaća mi je u ratu ginuo za ovo, i sad, nakon 20 godina kaze da je žali sto je vjerovao u nase izdajice i dzeparose. Svi sve znamo i sutimo. Divan nam je grad i ljudi u njemu. Fujj.

    Like(3)Dislike(0)
  2. Kad ti u vrtu nikne trava______BIŽI OD NJE ŚTO DALJE PA TAMAN PROSIJA PO BANOVU

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.