Kvaliteta duhana dobra, problem nedostatak otkupnih stanica

Žuto zlato, duhan, ponovno je u modi, a najveći razlog za to je njegova kvaliteta, ali i stalna poskupljenja cigareta zbog čega se mnogi odlučuju na kupnju duhana, ali i strojeva koji im pomažu da naprave svoje cigarete i tako uživaju u duhanu. Ipak, to se može činiti za privatne potrebe, no stvari su u načelu drukčije tako da je duhan i dalje najlegalnije prodavati otkupnim stanicama.

U zapadnoj Hercegovini, primjerice, već dugi niz godina problem je nedostatak otkupnih stanica te se na rješavanju ovog nedostatka mora raditi, no neke druge županije i gradovi nemaju problema s time i u dogovoru s otkupnim stanicama lako će prodati ono što su proizveli. Cijene su, zavisno od otkupljivača do otkupljivača, ili na razini prošlogodišnjih, ili ponegdje i nešto veće, a kvaliteta duhana je zadovoljavajuća.

Ovih dana krenuo je otkup ‘virdžinija’ duhana oko čega je priopćenje izdala i poljoprivredna zadruga Obudovac. Iz udruge su priopćili da su kod njih cijene na razini prošlogodišnjih. – Planiramo do prosinca otkupiti 100 tona “virdžinije” i do 40 tona “berleja” čiji će otkup početi u listopadu. Prve otkupljene količine duhana “podbir” imaju veći postotak prašine i može ga se ocijeniti zadovoljavajućim, rečeno je u poljoprivrednoj zadruzi Obudovac. Direktor Poljoprivredne zadruge u Obudovcu Maksim Petrović kaže da u 2015. godini imaju ugovorenu proizvodnju na 120 hektara duhana “virdžinija” i 20 hektara “berleja” sa 100 proizvođača. Prošlogodišnja cijena prve klase “virdžinije” s poticajima zadruge iznosila je 4,3 KM po kilogramu, druge 3,80, treće 3,10 i četvrte 2,30 KM. Osnovna cijena prve klase “berleja” je 3,10 KM po kilogramu, druge klase 2,80, treće 2,30 i četvrte 2 KM.

VL

1 komentar

  1. švercaj brajo nek te ulove ako mogu..

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.