‘Lager’ iz Posušja zainteresiran za eksploataciju uglja u Sanskom Mostu

Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je jučer na sjednici, između ostalog, odluku o davanju suglasnosti na izdavanje koncesijskih prava kompaniji “Lager” iz Posušja za eksloataciju uglja na području površinskih kopova, koji se nalaze na lokalitetu kamengradskog bazena.

Ocijenjeno je kako se radi o vrlo ozbiljnom strateškom partneru, a predstavnici “Lagera” prisustvovali su sjednici Vijeća i najavili nova ulaganja, te zadržavanje radnika, koji su bili zaposleni u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Kamengrad”.

Odluku su podržali svi općinski vijećnici, te je istaknuto kako lokalna zajednica, ukoliko dođe do realizacije spomenutog posla, očekuje znatno veće prihode od koncesija nego što je bio slučaj u prethodnim godinama.

Naime, samo RMU “Kamengrad” na osnovu koncesijskih dugovanja Općini duguje oko 1,3 milijuna KM.

Sjednici je prisustvovao i ministar gospodarstva Unsko-sanske županije (USŽ) Vid Šantić, koji je istaknuo kako će resorno ministarstvo, nakon pribavljene suglasnosti, pristupiti izdavanju potrebnih koncesijskih dozvola i odobrenja strateškom investitoru.

Predstavnici kompanije iz Posušja, u ranijim razgovorima su istaknuli kako su spremni ponuditi i bankarsku garanciju za plaćanje koncesijskih prava.

U posljednjih nekoliko desetljeća bogata kamengradska nalazišta mrkog uglja eksploatiralo je poduzeće RMU “Kamengrad”, koje se trenutno nalazi u stečaju zbog velikih dugovanja prema poslovnim partnerima, podsjeća Fena.

Prema ranijim istraživanjima, koja su obavljena prije rata, ustanovljeno je da nalazišta mrkog uglja na tom prostoru iznose više od 300 milijuna tona.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.