Lijanovići i ostali: Posuđivanje novca

Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao da je potpisao ugovor o zajmu s optuženim Miroslavom Čolakom ali je dobiveni novac vratio jer je izostala realizacija njegove namjene.

Svjedok Anto Karatović je ispričao kako ga je s Čolakom upoznao Damir Leko koji je predložio otvaranje brokerske kuće. Za tako nešto, prema iskazu svjedoka, je trebalo oko pola milijuna konvertibilnih maraka, a toliko sredstava nije imao, prenosi BIRN.

”Leko mi je rekao da ima čovjeka sa kojim se trebamo dogovoriti. Poslije smo zaključili ugovor o pozajmici kod notarke u Širokom Brijegu čijeg se imena ne mogu sjetiti i Čolak je posudio 300.000 KM”, naveo je svjedok.

Tužitelj Ismet Šuškić je upitao svjedoka radi li se o pozajmici od 300.000 ili većem iznosu, ali se Karatović nije mogao sjetiti. Kasnije mu je prezentiran ugovor o pozajmici u iznosu od 400.000 KM, te je svjedok potvrdio da je on potpisan kao zajmoprimac.

Svjedok je ispričao i kako su kasnije otišli u neki restoran, a bilo je i vlasnika firmi koji su dali mjenice kao jamstvo. Novac je isplaćen u kešu i kod svjedoka je bio dva mjeseca, nakon čega ga je vratio, jer je, kako pojašnjava, Leko bio stalno na putovanjima i obvezama, pa do realizacije kupovine brokerske kuće nije ni došlo.

”Novac sam odnio u Veliku Glavicu u mesnu industriju i dobio sam nazad mjenice koja su bila jamstva. Čolak mi je potpisao da je vraćen novac. Dogovoreno je ranije da kamate otpadaju”, kazao je svjedok, koji je potvrdio da je optuženom Jerku Ivankoviću – Lijanoviću posudio 200.000 KM jer mu je hitno trebao novac, pa je zaključen kod notara ugovor o zajmu. Potvrdio je i da je taj novac vraćen.

Drugi svjedok Josip Kvesić je ispričao da je s preminulim Stipom Ivankovićem potpisao ugovor o zajmu, ali da sadržaj nije čitao.

”Otac mi je rekao da odem i potpišem, tako da nisam čitao sadržaj. Kod notara nije bio prisutan nitko od Lijanovića, s kojima se ne poznajem”, tvrdi svjedok.

Potom je tužitelj predočio ugovor o pozajmici 100.000 KM, te podsjetio svjedoka da je u istrazi, između ostalog, izjavio da je zajam dobio od Slave Ivankovića-Lijanovića. Svjedok je rekao da prilikom zaključivanja ugovora od Lijanovića nije bio nitko, te da je mislio da je potpisao sa Stipom, jer mu je tako rekao otac.

”Taj novac nikad nisam dobio. Ocu sam u par navrata govorio da hoću da raskinem ugovor, ali mi je odgovarao da će sve biti u redu. Prije par dana je ugovor raskinut, a kao nasljednica Stipe se potpisala njegova supruga”, rekao je svjedok.

Na upit Obrane svjedok je pojasnio da su se njegov otac i Stipe poznavali, ali da oca, zbog njegovog autoriteta, nije pitao zašto ide da potpiše nešto, niti je li on dobio novac.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Čolaka za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Svjedokinje Nada Šušak i Mira Zeljko su potvrdile da su kao knjigovođe radile najprije u firmi „Lijanovići“ gdje su dobile otkaz, a nedugo zatim su dobile posao u firmi „MI-MO“. Radile su potom i u „Farmeru“, a na kraju u knjigovodstvenom servisu „Kora-fin“, gdje im je šef bio optuženi Galić. Svjedokinje su rekle i da im nitko nije govorio unaprijed da će jedna firma prestati sa radom, ali da su prihvaćale pozive da pređu u drugu firmu.

4 komentara

 1. Sve u Zenicu po 20 Godina. STOKA LIJANOVA

  Like(1)Dislike(2)
 2. Šta se čudite koda je drukčije i u Grudan nego još gore i još veći iznosi

  Like(1)Dislike(1)
 3. bolan kako draza nece znati lijanovice jeli mu sestra udata za jozo

  Like(0)Dislike(1)
 4. Draza peca mesa

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.